Publicatiedatum: 17 mei 2022

Wooncompagnie laat huizen van top tot teen vernieuwen en verduurzamen

Bewoners Oosthuizen blij met ‘nieuwe’ woning

‘Als je vanaf de Raadhuisstraat ons hofje inkijkt, voel je je trots. De woningen zien er weer prachtig uit.’ Dat zeggen bewoners van woningen aan de Bredehoff in Oosthuizen. Wooncompagnie stak in die straat een twintigtal huizen in een compleet nieuw jasje. Dankzij de renovatie zijn de huurwoningen nu extra comfortabel en aanzienlijk energiezuiniger: het energielabel maakt een sprong van gemiddeld F naar A+. ‘Je merkt dat de woning goed is ingepakt,’ zegt bewoner Teun Vos (83). ‘Voorheen vloog de warmte aan alle kanten naar buiten, nu is het altijd behaaglijk in huis.’

De woningen zijn voorzien van een nieuw, optimaal geïsoleerd dak en nieuwe dakpannen. Ook de dakgoten en hemelwaterafvoeren zijn vernieuwd. De buitengevels zijn compleet ingepakt met een isolatiepakket dat vervolgens is afgewerkt met eigentijdse steenstrips. Er zijn nieuwe kunststof kozijnen aangebracht, voorzien van hoogwaardig isolatieglas. Het geïnstalleerde mechanische ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht die via de ventilatieroosters wordt aangevoerd, weer wordt afgezogen. Zo ontstaat een gezond binnenklimaat.

Met een goed resultaat
‘De woningen zijn echt weer als nieuw,’ zegt Teun Vos. ‘Het was een ingrijpend project en het heeft even geduurd, maar het resultaat is goed. Ik moet zeggen dat de werklui zeer voortvarend te werk gingen. De werkzaamheden waren strak gepland, waardoor de overlast zoveel mogelijk kon worden beperkt.’

Om de woningen nog duurzamer te maken konden de bewoners kiezen voor zes of tien zonnepanelen, tegen een huurverhoging. Bij Teun en zijn vrouw Corry Vos (83) prijken zes exemplaren op het dak. ‘Volgens berekeningen wekken we dan precies de hoeveelheid energie op die we gemiddeld gebruiken,’ zegt Teun. ‘Afgelopen maand hebben we al heel wat energie kunnen opwekken, dat is mooi om te zien en goed voor de portemonnee.’ Tini en Wiebe Koster (beiden 81) kozen eveneens voor zes panelen. ‘We hopen zo flink te besparen, dat is natuurlijk mooi meegenomen,’ aldus Tini.

‘De woning is erop vooruit gegaan’
Waar nodig werden de keukens, badkamers en toiletruimten vernieuwd. Tini en haar man Wiebe (81) kwamen in aanmerking voor de vervanging van de drie genoemde vertrekken. ‘De keuken zat er al veertig jaar in, dus die was echt wel aan de beurt. Het is mooi geworden, de woning is er echt op vooruit gegaan.’ Tini en Wiebe wonen al bijna 58 jaar aan de Bredehoff: ‘We wonen hier met veel plezier en voelen ons op deze plek echt thuis.’ Teun en Corry wonen er net zo lang. ‘We hoeven hier niet meer weg,’ zeggen ze.

Het renovatieproject werd uitgevoerd door Ooijevaar Bevlogen Bouwers uit Hoorn, Ab101 Architecten uit Utrecht tekent voor het ontwerp.