Publicatiedatum: 26 januari 2023

Wooncompagnie voert onderhoudsproject uit in het gehele werkgebied

Bewoners van 800 woningen gaan duurzaam ‘uit hun dak’

Het levert altijd weer spectaculaire beelden op: een hijskraan die door de lucht dakramen vervoert alsof het niets is. Het was de afgelopen weken aan de orde van de dag in Purmerend. Wooncompagnie verving in deze gemeente bij 400 woningen de dakramen. Verdeeld over het gehele werkgebied worden in totaal 800 dakvensters vervangen. Vaak worden in slechts enkele dagen complete straten voorzien van een nieuw, duurzaam dakraam. Ze worden aangebracht door Timmerbedrijf de Groot uit Hem, specialist op dit gebied.

De werkzaamheden brengen voor bewoners vrijwel geen overlast met zich mee. Het oude raam wordt verwijderd, waarna het nieuwe exemplaar wordt geplaatst en afgewerkt. Het werk neemt per woning slechts anderhalf uur in beslag. Kryn de Groot. ‘We zijn een familiebedrijf, waardoor de lijnen kort zijn en de communicatie soepel verloopt. Bovendien plaatsen we jaarlijks zo’n 3000 dakramen, dus we kennen het klappen van de zweep inmiddels.’ De nieuwe dakramen zijn voorzien van hoogwaardig isolatieglas en een ventilatierooster.

Optimaal geïsoleerd
Het uitvoerende bedrijf is montagepartner van het merk Velux. ‘Dat merk is een voorloper op innovatief gebied. We vinden het belangrijk dat het product dat we plaatsen van uitstekende kwaliteit en duurzaam is,’ vertelt Kryn de Groot. Het bedrijf omarmt, evenals Wooncompagnie, duurzaamheid. Het bedrijfspand in Hem is volledig energieneutraal dankzij een optimale isolatie, het gebruik van biomassa en zonnepanelen. Verder wordt regenwater gebruikt voor het wassen van de bedrijfsauto’s en doorspoelen van de toiletten.

Slim ventileren
De Groot voorziet huurders van Wooncompagnie niet alleen van een duurzaam dakraam, ook van een extra ventilatietip: ‘Juist omdat ramen steeds beter geïsoleerd en luchtdicht zijn, is het goed om op de juiste manier te ventileren. Stelregel is dat je twee maal per dag de woning optimaal ventileert, door bijvoorbeeld een dakraam of deur enige tijd wijd open te zetten en vervolgens te sluiten. Zo kan voldoende vochtige lucht de woning verlaten. Hiermee zorgen bewoners voor  gezonde lucht in huis en wordt condensvorming voorkomen. Het helpt zelfs om energie te besparen.’ Meer ventilatietips vindt u op de website van Wooncompagnie.