Publicatiedatum: 13 april 2021

Wooncompagnie treft brandwerende maatregelen in complexen Gooimeer en Tilburyplein

‘We voelen ons nu extra veilig’

‘Dat wij bij een mogelijke brand worden gealarmeerd vinden we een veilig idee. Het is goed om te weten dat we in zo’n geval tijdig onze woning kunnen verlaten, al hopen we natuurlijk dat we dit nooit zullen meemaken.’ Leo en Greet Mug uit Purmerend, die samen met bestuursleden Fred en Ellen deel uitmaken van bewonerscommissie Willem Kraan, vinden het goed dat Wooncompagnie de brandveiligheid van hun complex heeft verbeterd. ‘Ze gingen grondig te werk, zelfs de deur van de meterkast naast de voordeur is vervangen door een brandwerend exemplaar.’ De werkzaamheden in de wooncomplexen Gooimeer en Tilburyplein zijn in opdracht van Wooncompagnie uitgevoerd door ToekomstGroep uit Andijk.

Deurdrangers en rookmelders
Bij het complex Tilburyplein zijn de voordeuren van alle 80 woningen voorzien van zelfsluitende deurdrangers die aangesloten zijn op rookmelders in de woning. Bij brand sluiten de deuren automatisch. Dit werkt als een ‘brandscheiding’. Uiteraard kunnen bewoners de woning in zo’n geval wel verlaten. Verder zijn in de woning verschillende brandwerende maatregelen getroffen. Zo zijn zogeheten brandmanchetten geplaatst die het leidingsysteem afsluiten in geval van brand. Door deze maatregelen wordt voorkomen dat een brand zich uitbreidt. Ook de trappenhuizen zijn voorzien van een rookmelder.

Brandwerende gevels
De gevels van de 70 woningen in complex Gooimeer zijn brandwerend gemaakt, onder meer door het bestaande glas te vervangen door brandwerend glas. Ook hier zijn bij de voordeuren drangers geplaatst (aangesloten op rookmelders) en brandmanchetten aangebracht. Binnen dit project is samengewerkt met de Veiligheidsregio en de gemeente Purmerend.

Weinig overlast
De werkzaamheden namen per woning maximaal twee dagdelen in beslag. ‘We hebben er weinig overlast van gehad en zijn blij met het eindresultaat,’ zegt Leo Mug. ‘Ik moet wel bekennen dat de rookmelder aan het plafond in de huiskamer niet zo’n heel fraai gezicht is, maar het is niet anders.’ Hij voegt daaraan toe dat het goed is dat bewoners binnenkort extra uitleg over de aangebrachte systemen krijgen. ‘Het is belangrijk dat we, mocht er brand uitbreken, precies weten wat we moeten doen.’

Wonen met veel plezier
Na de aangebrachte brandwerende maatregelen voldoen de woningen aan de laatste wettelijke regels. ‘Dat vinden we een goede zaak,’ vinden Leo en Greet, die al jaren met heel veel plezier in Gooimeer wonen. ‘We hebben hier een biljart-, klaverjas- en koersbalclub. De meeste activiteiten liggen vanwege corona stil, maar biljarten op gepaste afstand kan gelukkig nog wel. Daar genieten we dan maar extra van.’