Publicatiedatum: 5 oktober 2020

Basri Sarlayan (30) blij met eigen stek in Callantsoog: ‘Eindelijk heb ik een woning!’

‘Door de torenhoge wachtlijsten heb ik langer thuis gewoond dan gepland. Ik heb het thuis goed, mijn ouders en ik lopen elkaar niet in de weg, maar op een gegeven moment wil je toch een eigen plek. Het heeft even geduurd, maar nu heb ik eindelijk een woning.’ Basri Sarlayan (30) is één van de gelukkigen die binnenkort de sleutel krijgt van een starterswoning aan de Abbestederweg in Callantsoog. Maar liefst 339 woningzoekenden, waarvan 64 uit het dorp zelf, reageerden op dit nieuwbouwproject van Wooncompagnie. Een opvallend feit dat de nodige aandacht kreeg in de pers. Het nieuwbouwplan omvat in totaal 20 woningen. ‘Ik realiseer me dat ik veel geluk heb gehad,’ zegt Basri Sarlayan.

‘Dat zoveel mensen reageerden op dit project geeft wel aan hoe hoog de woningnood is,’ stelt Basri. ‘Je ziet steeds meer jongeren uit dorpen als Callantsoog vertrekken. Dat is begrijpelijk, want je kunt hier in de buurt vrijwel geen woning krijgen. Dat is teleurstellend. Ik heb dat zelf mogen ervaren: als je reageert op een woning en je staat op de honderdste plaats, dan zakt het lood je wel in de schoenen.’

Toen Basri hoorde dat hij een woning kreeg toegewezen binnen het project in Callantsoog was hij opgelucht. ‘Ik ben dankbaar dat ik straks op eigen benen kan staan,’ zegt Basri, die ruim zesenhalf jaar stond ingeschreven als woningzoekende.

Niet nog langer wachten
Basri moet tegelijkertijd bekennen dat deze woning niet zijn eerste keus is: ‘Mijn voorkeur gaat uit naar een wat ruimere woning in Schagen, maar dat is niet haalbaar. Als ik een dergelijke woning wil, moet ik nog zeker vier á vijf jaar wachten, dat is gewoonweg niet te doen. Dan ben ik 35 voordat ik het huis uit kan.’ Over enkele weken krijgt hij de sleutel van zijn nieuwe stulpje. ‘Ik heb er enorm veel zin in,’ zegt Basri. ‘Ik ga meteen klussen. Of ik een beetje handig ben? Ik werk bij een bouwmarkt dus heb in de afgelopen jaren de nodige kennis en ervaring opgedaan. De kleinere karweitjes pak ik graag aan. Wat is er leuker dan klussen in je eigen huis?’

Druppel op gloeiende plaat
Voor wat betreft de ruim 300 woningzoekenden die geen plek krijgen aan de Abbestederweg is de hoop gevestigd op de geplande nieuwbouw aan de Denneweg. Wooncompagnie wil op deze locatie zeventien woningen realiseren. Volgens Basri Sarlayan en zijn woningzoekenden dorpsgenoten ‘een mooi project, maar tegelijkertijd een druppel op de gloeiende plaat’.

Samen woningnood aanpakken
Wooncompagnie zet zich, samen met een groot aantal collegacorporaties in om de steeds nijpender wordende woningnood aan te pakken. Zo maken de woningcorporaties één vuist tegen de zogeheten Verhuurderheffing. Met deze volgens de corporaties ‘totaal onterechte heffing’ zou de overheid de noodzakelijke nieuwbouwplannen dwarsbomen.