Publicatiedatum: 22 juni 2023

In de Bloemenbuurt in Purmerend komen 40 nieuwe woningen. Op 21 juni tekenden de gemeente Purmerend en Wooncompagnie een overeenkomst. Hiermee komt de transformatie van dit deel van de Bloemenbuurt weer een stap dichterbij.

Een toekomstbestendige woning
De bestaande eengezinswoningen van Wooncompagnie aan de Hyacinthenstraat en Jan van Egmondstraat / Chrysanthenstraat voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Na de sloop komen hier straks 40 moderne toekomstbestendige boven-/benedenwoningen voor terug. Woningen waar ouderen langer zelfstandig én gelijkvloers kunnen wonen. De sloop van de huidige 33 woningen start niet eerder dan april 2024. De start van de bouw staat na de zomer van 2024 gepland. De bouwtijd zal naar verwachting een jaar in beslag nemen. 

Gelijksvloers, ruim én energiezuinig
Er worden 16 woningen gebouwd aan de Hyacinthenstraat en 24 woningen aan de Jan van Egmondstraat / Chrysanthenstraat. De benedenwoningen zijn gelijkvloers en hebben een tuin. De bovenwoning is gelegen op de eerste verdieping en heeft 2 verdiepingen en dakterras. Alle woningen hebben 2 slaapkamers.

Een kwantitatieve verbetering van de woningvoorraad
Wethouder Natalie Saaf: ‘Ik ben verheugd dat Wooncompagnie er met deze woningen voor wil zorgen dat ouderen een woning krijgen die qua energie en comfort helemaal van deze tijd is. Dit project draagt bij aan de gewenste kwalitatieve verbetering van de woningvoorraad in Purmerend, zoals we ook hebben vastgelegd in het Woonakkoord.’

Grote ambities
Stefan van Schaik, directeur-bestuurder van Wooncompagnie: ‘Wij hebben grote ambities als het gaat om bouwen. Wooncompagnie wil veel woningen bijbouwen in gebieden waar de nood het hoogst is, zoals in de gemeente Purmerend.’

Gemeente Purmerend en woningcorporaties Intermaris, Wooncompagnie, Rochdale en Woonzorg Nederland hebben gezamenlijk het Sociaal Woonakkoord Purmerend 2030 opgesteld. Doel is om samen te werken aan voldoende betaalbare woningen. Er wordt gewerkt aan vitale, leefbare en inclusieve buurten met verschillend woningaanbod. In het Sociaal Woonakkoord Purmerend 2030 hebben de partijen met elkaar vastgelegd hoe we hieraan gezamenlijk bijdragen. Bijvoorbeeld dat partijen in de strijd tegen de wooncrisis tot 2030 minimaal 3.600 nieuwe sociale huurwoningen bouwen en 1.200 middeldure woningen.