Publicatiedatum: 9 september 2022

Vet en etensresten
Een verstopte riolering is erg vervelend, maar hoe kun je dit voorkomen? Etensresten zijn één van de meest voorkomende oorzaken van een verstopping. Veeg de borden leeg in de vuilnisbak en gebruik een zeefje in uw gootsteenputje. Spoel geen vet door de gootsteen. Vet kan zich overal aan hechten en stolt snel. Verstoppingen door vet zijn moeilijk op te lossen. Mocht het per ongeluk toch gebeuren, laat dan de hete kraan een tijdje stromen om het goed door te spoelen.

Toilet en afval
Voor etensresten en soep geldt hetzelfde als bij de gootsteen, gooi dit niet in het toilet. Gooi maandverband, tampons, condooms, luiers en vochtige doekjes in de daarvoor bestemde vuilnisbak. Deze lossen niet op in het riool en kunnen ook een verstopping veroorzaken.

Haren
Door de grote dotten haar in de buizen kunnen ook andere voorwerpen niet doorstromen, waardoor er een verstopping ontstaat. Zeep hecht zich aan de buizen wanneer haren de doorstroom blokkeren, waardoor de doorgang smaller wordt. Haal haar daarom regelmatig uit de putjes om verstoppingen te voorkomen.

Riool zelf reinigen
Er zijn veel middeltjes die verstoppingen tegengaan. Het nadeel is alleen dat velen hiervan slecht zijn voor het milieu of voor uw gezondheid. Kijk daarom goed naar de middeltjes die je gebruikt. Een goed en goedkoop middel wat je altijd in huis kunt hebben is soda. Soda gaat vet en stank tegen en maakt grondig schoon. Ook is het niet schadelijk voor het milieu en veilig voor apparatuur en buizen.

Soda gebruiken
Hoe moet u soda gebruiken? Laat een halve kilo soda oplossen in 4 liter heet warm. Giet dit geheel door de afvoer van uw gootsteen, wastafel of douche voordat je naar bed gaat. Spoel het de volgende ochtend door met normaal water. Maak daarna de emmer en gootsteen, wastafel of douche vrij van sodaresten.