Publicatiedatum: 9 december 2022

Eenmalige energietoeslag aanvragen kan tot 31 december
In juli is de eenmalige energietoeslag door het kabinet verhoogd naar 1.300 euro. Het aanvragen van deze eenmalige energietoeslag heeft géén invloed heeft op uw huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. En ook niet op een eventuele uitkering.

Wanneer heeft u recht op de eenmalige energietoeslag?
Als u minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) netto per maand heeft u recht op deze toeslag. Als u een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt dan krijgt u de energietoeslag automatisch van uw gemeente. Twijfelt u of u recht heeft op deze toeslag? Vraag de energietoeslag aan. U hoort vanzelf of u er wel of geen recht op heeft. U vraagt de energietoeslag aan bij uw eigen gemeente.

Tijdelijk noodfonds gestegen energieprijzen komt eraan
Het kabinet heeft op Prinsjesdag ook een tijdelijk noodfonds energie aangekondigd. Dit noodfonds moet voorkomen dat financieel kwetsbare huishoudens schulden bij hun energieleverancier opbouwen. Het fonds zal naar verwachting begin januari 2023 in werking treden.


Voor huishoudens met een laag óf middeninkomen en een te hoge energierekening
Dit noodfonds helpt huishoudens met een laag of middeninkomen met een hoge energierekening, voor wie alle betalingsmogelijkheden zijn uitgeput. Het fonds ondersteunt huishoudens in de problemen met een inkomen tot 200% van het bruto sociaal minimum.

Aanmelden noodfonds 

Heeft u een hoge energierekening? En een bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 3.794 (samenwonend)? Dan ontvangt u mogelijk een bijdrage van het Tijdelijk Noodfonds Energie. U vraagt deze bijdrage zelf aan.  Via een check op deze website krijgt u advies of het zinvol is om het Tijdelijk Noodfonds Energie aan te vragen. Komt u hiervoor in aanmerking? Dan betaalt het Noodfonds Energie een deel van uw energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023.