Publicatiedatum: 18 oktober 2022

Met de overhandiging van de terugkoopverklaring bekrachtigt Chainable de afspraak met Wooncompagnie voor het terugkopen van de keukens én het planten van 40 bomen. In het meest circulaire woongebouw van Nederland in Monnickendam plaatste Wooncompagnie namelijk ook twintig circulaire keukens. Maar wat is circulair nu eigenlijk precies?

Geen afval en opnieuw gebruiken van grondstoffen.
Van alle grondstoffen is slechts een beperkte voorraad aanwezig op aarde. Zo is bijvoorbeeld 75% van de beschikbare olie inmiddels gewonnen. Bovendien brengt het winnen van grondstoffen veel vervuiling met zich mee. Circulair bouwen is onderdeel van ‘de circulaire economie’. Hiermee ontstaat geen afval meer en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Minimaal gebruiken en maximaal hergebruiken van grondstoffen dus. Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn.

Twintig zeer vernieuwende woningen met een gezond leefklimaat.
Een jaar geleden werd het woongebouw opgeleverd dat bijna in zijn geheel is opgetrokken uit CLT (cross laminated timber). Waterland was hiermee de eerste gemeente in de regio met een compleet circulair woongebouw. Wooncompagnie verhuurt één gebouwdeel met twintig zeer vernieuwende woningen met een gezond leefklimaat. In zo’n unieke woning hoort natuurlijk een unieke keuken.
Een circulaire keuken dus!

Aanpasbaar, verplaatsbaar en een lange levensduur tot 60 jaar.  

Chainable maakt circulaire keukens, onder andere voor woningcorporaties. De keukens zijn aanpasbaar in gebruik én makkelijk te repareren. Doordat de onderdelen van de keuken op een stalen frame worden geklikt is de keuken verplaatsbaar. Ook kan een levensduur tot 60 jaar worden gegarandeerd! Voor de keukens van Chainable worden geen bomen gekapt. Het plaatmateriaal is voor 90% gemaakt van gebruikt hout en 10% bermafval.

24 bomen voor elke keuken die geplaatst wordt.
Door deze terugkoopverklaring te tekenen zorgt Chainable ervoor dat de keukens aan het einde van de levensduur terugkomen, zodat zij de materialen opnieuw kunnen gebruiken. Voor elke keuken die wordt geplaatst worden door Chainable 24 bomen geplant met lokale partners over de hele wereld.