Publicatiedatum: 3 juni 2020

Toonaangevend gebouw van massief hout

Binnen het project M’DAM, op de Kohnstammlocatie in Monnickendam, worden twintig sociale en duurzame huurappartementen gebouwd. In totaal betreft het M’DAM nieuwbouwproject
62 appartementen voor sociale koop, sociale huur en vrije sector koop.
‘Wooncompagnie wil als corporatie voldoende betaalbare woningen realiseren en zorgen voor een duurzaam en divers woningaanbod’, stelt directeur-bestuurder Stefan van Schaik. ‘Binnen dit bijzondere project in Monnickendam smelten deze twee prestatievelden perfect samen. Dankzij het project, waarbij gasloos, circulair, CO2-loos en zeer efficiënt wordt gebouwd, kunnen we over afzienbare tijd twintig uiterst duurzame sociale huurwoningen aan onze voorraad toevoegen.

‘Om ouderen, jongeren en jonge gezinnen de mogelijkheid te geven in hun eigen woonplaats te blijven wonen, is het bouwen van nieuwe woningen noodzakelijk’, aldus wethouder Jelle Kaars, van de gemeente Waterland. ‘Wat ons betreft is dit nieuwbouwplan er een in hele reeks van andere nieuwbouwprojecten, daar hebben onze inwoners grote behoefte aan. Dat het een baanbrekend en duurzaam nieuwbouwproject is, voegt alleen maar maatschappelijke waarde toe aan onze gemeente’.

Baanbrekend plan

De woningen worden gebouwd volgens het concept Finch Buildings. Het zijn massief houten (CLT) gebouwen van zeer hoge kwaliteit en duurzaam. CLT (Cross Laminated Timber) is een innovatief houtbouwproduct en bestaat uit massief houten constructieplaten die zijn opgebouwd uit drie of meer lagen kruislings verlijmde houten lamellen. Door deze bouwmethode te gebruiken in plaats van staal en beton wordt enorm op CO2 bespaard. De woningen hebben een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0,0. Dat wordt bereikt door een combinatie van goede luchtvochtigheid, hoge isolatiewaarden, een lucht-water-warmtepomp in elk appartement en een dak dat volledig is belegd met zonnepanelen. Daarnaast is de bouwtijd op locatie veel korter, er kunnen wel 10 modules per dag worden geplaatst.

Houtbouw een nieuwe trend?

Houtbouw is nog geen traditie in Nederland. Het is anders, maar zeker niet slechter dan bouwen met beton, staal of aluminium. Als men zich bedenkt dat deze manier van bouwen voor elke module maar liefst 30 ton CO2 besparing oplevert vraagt met zich toch af waarom er niet veel meer met hout wordt gebouwd. Finch Buildings plant voor iedere 3 bomen die worden gekapt er 5 bomen voor terug. Op deze manier groeien de Europese naaldhoutbossen door het bouwen met hout.

Zelfs een circulair bouwbord

Onlangs werd op de bouwlocatie een trotter (reclamebord voor buiten) geplaatst, waarmee het nieuwbouwplan van dit project voor iedere voorbijganger zichtbaar is geworden. De trotter, het meest duurzame bouwbord van Nederland, bestaat uit aluminium en kunststof wat eenvoudig te recyclen is, zodat we er steeds weer nieuwe producten en borden van kunnen worden gemaakt.

En de genomineerden zijn

In de categorie ‘Meest duurzame woningcorporatie’ is het project M’DAM genomineerd voor een Duurzaam Bouwen Award. De Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards is een initiatief van de stichting DBA, waarin abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd hun krachten hebben gebundeld. De stichting heeft als doel verduurzaming van de gebouwde omgeving te stimuleren.

In totaal betreft het M’DAM nieuwbouwproject 62 appartementen voor sociale koop, sociale huur en vrije sector koop met gebruiksoppervlaktes van 50, 65 en 110 m2. De woningen zijn bestemd voor verschillende doelgroepen en zijn levensloopbestendig. Naar verwachting gaat de bouw in het 3e kwartaal van 2020 van start in de fabriek. Het project is een samenwerking tussen Wooncompagnie, Finch Buildings, De Groot Vroomshoop en BMB Ontwikkeling.