Publicatiedatum: 23 juli 2020

Nieuwe gevels, nieuwe kozijnen, nieuw dak en zonnepanelen

 Wooncompagnie geeft woningen in Schagen nieuw én duurzaam gezicht


Ze zijn straks niet meer te herkennen, de 22 woningen in hartje Schagen die Wooncompagnie gaat renoveren. De woningen krijgen nieuwe gevels, nieuwe kozijnen en een geïsoleerd dak mét zonnepanelen. Na de metamorfose zijn de woningen zeer duurzaam: het energielabel gaat van gemiddeld E naar maar liefst A+. Paul Stegers, Teamleider Beheer & Onderhoud van Wooncompagnie en Moniek Tuin, directeur van Bouwbedrijf Tuin uit Schagen, tekenden onlangs de aannemingsovereenkomst. De renovatiewerkzaamheden starten in het vierde kwartaal van dit jaar en nemen naar verwachting vijf maanden in beslag.
AB101 architecten uit Utrecht tekent voor het ontwerp.

Wooncompagnie pakt de woningen aan de Bachstraat, Wagnerstraat en Beethovenlaan letterlijk van top tot teen aan. Zo worden de buitengevels compleet ingepakt met een isolatiepakket. Aan de voor- en kopgevels wordt dit pakket afgewerkt met antracietkleurige steenstrips. De achtergevels worden voorzien van stucwerk. Er komen nieuwe, kunststof kozijnen met isolerende HR++ beglazing. De dakpannen worden verwijderd, waarna een isolatieplaat wordt aangebracht. Nieuwe dakpannen en zonnepanelen (zes of acht, afhankelijk van de keuze van bewoners) maken de renovatie af.

Lagere energielasten
Dankzij de zonnepanelen en optimale isolatie wonen de betreffende huurders straks uiterst duurzaam. Ze kunnen rekenen op een verlaging van het energieverbruik en aanzienlijk lagere energielasten. De besparing maakt de huurverhoging die de renovatie met zich meebrengt meer dan goed. Bewoners die kiezen voor acht zonnepanelen gaan er maandelijks ruim 24 euro op vooruit. Zes zonnepanelen op het dak leveren maandelijks per saldo ruim 17 euro op.

De bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon in hun woning blijven. ‘Zoals bij elk renovatieproject is het onvermijdelijk dat bewoners overlast zullen ervaren,’ zegt Jeroen Oppenhuis, Projectleider Beheer & Onderhoud bij Wooncompagnie. ‘Wij doen ons uiterste best om bewoners zoveel mogelijk uit handen te nemen en overlast te beperken. De gemiddelde leeftijd in de woningen is relatief hoog. Om die reden hebben we besloten in de woning, behalve de installatie van een nieuw ventilatiesysteem, geen standaard renovatiewerkzaamheden te verrichten.’

Samen naar plannen toeleven
Wooncompagnie heeft de bewoners van meet af aan bij het renovatieproject betrokken. Zo deed de corporatie hen een renovatievoorstel, met een overzicht van de geplande werkzaamheden. Ook zijn er bewonersbijeenkomsten gehouden in Pand Raak. De bewoners reageerden enthousiast op de plannen en het benodigde 70% bewonersakkoord werd ook snel gehaald.