Voordat de tenaamstelling van de huurovereenkomst gewijzigd kan worden, moet degene die de woning verlaat schriftelijk afstand doen van alle rechten en plichten van de woning. Let op! De opzegtermijn is gelijk aan die van het volledig beëindigen van een huurovereenkomst: één maand.
Hoe kunt u dit regelen?
U vult hiervoor het formulier Beëindiging Medehuur in. Het is van belang dat zowel de vertrekkende huurder als de huurder die in de woning blijft het formulier ondertekend. Het formulier stuurt u op naar Wooncompagnie.
In geval van :
Als er geen sprake is van een huwelijk of partnerschapsregistratie, dient u aan te tonen dat er gedurende een periode van twee jaar sprake is van een gemeenschappelijke huishouding. Met dit formulier kunt u doorgeven dat er iemand bij u komt wonen. Ook leest u welke gegevens u dient aan te leveren.
U meldt dat niet bij ons, maar wel bij de Basisregistratie personen van de gemeente. Aanvraag medehuurderschap is mogelijk als u minimaal twee jaar samenwoont.
Let op
Als u recht heeft op huurtoeslag dan kan dit consequenties hebben. Neem hiervoor contact op met de Belastingdienst, 0800-0543. Of raadpleeg www.toeslagen.nl.
Een (volwassen) kind die nog bij zijn ouders woont, wordt niet als medehuurder erkend. Het is namelijk gebruikelijk dat kinderen op een gegeven moment het ouderlijk huis verlaten om zelfstandig te gaan wonen. In bijzondere gevallen zijn uitzonderingen mogelijk. Wilt u hierover meer informatie? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.
Huurder en medehuurder hebben beide dezelfde rechten en plichten. Dit kunt u nalezen in de huurovereenkomst. U bent allebei verantwoordelijk voor het netjes houden van de woning en persoonlijk verantwoordelijk voor het betalen van de huur en het (laten) verrichten van kleine reparaties. In alle andere gevallen is er sprake van een medebewoner die geen rechten en plichten ten opzichte van Wooncompagnie heeft en dus ook geen aanspraak kan maken op de woning bij vertrek van de huurder.