Kleine aanpassing, groot verschil

Kleine aanpassing, groot verschil
Met kleine aanpassingen in en rondom uw woning kunt u al een groot verschil maken. Want het verminderen van het energieverbruik is de beste manier om de energierekening omlaag te krijgen. Graag geven wij u tips en laten zien wat Wooncompagnie en andere sociale organisaties doen om u te helpen met besparen op uw energierekening.

Eenmalige energietoeslag
Heeft u een laag inkomen? Dan krijgt u misschien vanuit de gemeente een eenmalige energietoeslag. Dit helpt met het betalen van uw energierekening. U krijgt deze toeslag van de gemeente. Voor inwoners met een bijstandsuitkering of inwoners waarvan bij de gemeente bekend is dat zij een laag inkomen hebben regelt de gemeente dit automatisch.

Inwoners die niet bij de gemeente bekend zijn, maar wel recht hebben op de energietoeslag, moeten de energietoeslag zelf aanvragen Deze aanpak verschilt per gemeente. Om precies te weten hoe de energietoeslag in uw gemeente werkt, kunt u het beste de website van de gemeente raadplegen, of contact opnemen met uw gemeente. Ook De Woonbond geeft hierover meer informatie

Adviesgesprek met een energiecoach
In diverse gemeenten kunt gratis in gesprek met een energiecoach. Deze coach voorziet u van persoonlijk advies die bij uw woonsituatie passen.

Purmerend en Beemster
In Purmerend en Beemster kunt u gratis advies krijgen van een energiecoach van WelzijnWonenPlus. In een persoonlijk gesprek, online of bij u thuis, krijgt u handige tips die bij u en uw woonsituatie passen. U kunt een afspraak maken via info@energiecoachpurmerend.nl of door een telefoontje naar 0299 426 364.

Ook biedt de gemeente hulp. Zo kunt u voor € 175,- producten energiebesparende producten kopen. Voorwaarde is dat u de energietoeslag ontvangt. Meer informatie leest u hier

Gemeente Hollands Kroon
Via de gemeente Hollands Kroon kunt u een energiescan doen én in gesprek gaan met een energiecoach. Meer informatie vindt u hier

Gemeente Medemblik
De gemeente Medemblik werkt samen met Susteen. U kunt hier direct het aanmeldformulier voor een adviesgesprek invullen.

Gemeente Schagen
De gemeente Schagen biedt telefonische adviesgesprekken aan. Via deze pagina kunt u een telefonisch adviesgesprek inplannen.

Waterland
De gemeente Waterland heeft een subsidieregeling voor het treffen van duurzaamheidsmaatregelen aan woningen. Op deze pagina leest u hoe de regeling werkt en welk budget nog beschikbaar is.

Staat u gemeente er niet bij? Kijk op de website van uw gemeente. Veel gemeenten bieden hulp om de energielasten te verminderen. 

Overstappen naar een andere energieleverancier
Wilt u overstappen naar een andere energieleverancier? Gaslicht.com geeft u onafhankelijk en gratis advies. Zij kijken graag voor u naar uw huidige contract, nemen het aanbod van een andere energieleverancier met u door en helpen bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. U kunt hen bereiken op  0342-411350.

Bijna de helft van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten
Kijk dus vooral hoe u de verwarmingskosten kunt terugbrengen. Op milieucentraal leest u vier makkelijke bespaartips. Warm water maakt zo’n 10% van onze energierekening uit. Het meeste warm water gebruiken we om te douchen. Alle apparaten en lampen in huis zorgen samen voor 35% van de energierekening. De vaste kosten voor de aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet zijn 12% van de energierekening.

Kleine bespaaracties met groot resultaat
Zuiniger wonen kan al met kleine veranderingen. Wij hebben slimme bespaartips voor u verzameld, waarmee u gelijk geld kunt besparen op uw energierekening. De Rijksoverheid startte de campagne Zet ook de knop om en geeft advies om gemakkelijk op de energierekening te besparen. Wij voegen hier nog een aantal tips aan toe.

Gebruik ledverlichting
Vervang gloeilampen door ledlampen. Vergeleken met gloei- en halgeenlampen besparen ledlampen al snel 80 tot 90% energie.

Ventileer goed
Ventileren kost toch warme lucht? Dat is een beetje waar. Toch is het goed om uw woning dagelijks te ventileren. Een goed geventileerd huis met droge lucht is gezonder én warmt beter op.

Radiator
Zet alleen de radiator aan in de ruimten waar u bent.

Stekkers eruit
Schakel apparaten (televisie, computer of magnetron, enzovoort) helemaal uit. Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op 'stand-by' of 'uit' staan.

Haal opladers, van bijvoorbeeld mobiele telefoons en laptops, uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Deze gebruiken ook ongemerkt stroom.

Wassen op lage temperatuur en drogen aan de waslijn
Een bont wasje hier, een wit wasje daar, we wassen ons wat af. De eerste stap naar een duurzamere was is de temperatuurknop omlaag. Heeft uw wasmachine en/ of vaatwasser een eco-stand? Gebruik deze dan. Een gewoon vieze vaat of was wordt ook schoon met een lagere temperatuur.

Beperk zoveel mogelijk het gebruik van de wasdroger. Wanneer u de was aan de waslijn droogt, bespaart u maar liefst 120 kilo CO2 per jaar. En dubbele winst: uw kleding gaat dan ook langer mee.

Kook met de deksel op de pan
Doe de deksel op de pan. Zo gaat er geen warmte verloren. U kookt sneller en zuiniger! Kookt u op gas? Kook het water voor een gekookt ei, een pan pasta of aardappelen eerst in de waterkoker. Ook daarmee bespaart u op uw gasverbruik.

Eindafrekening energieleverancier
Nu de energieprijzen enorm stijgen, is het verleidelijk om het termijnbedrag bij uw energieleverancier naar beneden bij te stellen. Dit kan tot gevolg hebben dat u bij de eindafrekening flink moet bijbetalen. Wij raden u aan uw termijnbedrag goed in te schatten. Zo voorkomt u dat u achteraf onaangename verrassingen.

Kom in actie bij geldzorgen
Ontstaan er mogelijk betalingsproblemen van uw huur door de hoge energieprijzen? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten, zodat we samen kunnen kijken naar een gepaste oplossing. U kunt telefonisch contact opnemen met het team Huurbetaling. Dit kan op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00, telefoonnummer 088 17 18 190.

Heeft u een vraag?