Ik wil veranderingen aanbrengen in de woning

Een nieuwe keuken, een andere indeling van de woning, een dakkapel. U wilt uw huis ‘eigen’ maken en wij geven u hiervoor de ruimte. Maar er zijn wel een paar spelregels. Loop deze eerst na voordat u zelf begint met klussen.

Via Mijn wooncompagnie ziet u in één oogopslag of de verandering is toegestaan. Zo niet, dient u gemakkelijk en snel uw aanvraag in voor woningverandering. Klik hier om in te loggen met uw postcode en huisnummer.

Hieronder vindt u het antwoord op al uw klusvragen.

Veelgestelde vragen

U dient voor de meeste woningveranderingen toestemming vragen. Via Mijn Wooncompagnie ziet u in één oogopslag of de verandering is toegestaan. Zo niet, dient u gemakkelijk en snel uw aanvraag in voor woningverandering. Klik hier om in te loggen of uw account te activeren. Sluit zo mogelijk een tekening bij. In andere gevallen is toestemming niet nodig. U dient zich wel te houden aan de kwaliteitseisen, die vindt u op deze pagina. 
Ik wil in mijn tuin een boom of haag planten. Welke kwaliteitseisen zijn er? Klik hier.
Hieronder staan de woningveranderingen waarvoor u sowieso schriftelijk toestemming voor moet aanvragen: 
- Dakraam                                                              
- Dakkapel                                                             
- Centrale verwarmingsinstallatie                    
- Aan- of uitbouw aan voor- zij- of achtergevel                
- Schuifpui en/of openslaande deuren            
- Wijzigen (niet)dragende binnenwanden (slaap)kamers
- Mechanische ventilatie                                    
- Vaste trap                                                            
- Schotelantenne                                                  
- Uitbreiding elektra, water                                 
- Aanbrengen van sanitair zoals een tweede toilet, sanibroyeur of wastafel, badkamer betegelen
- Zaken die u aan de gevel wilt aanbrengen (zonneschermen etc) 
- Veranda
- Zonnepanelen

 

 
U heeft veel vrijheid om te klussen in uw woning, maar er zijn voorwaarden aan verbonden. Bijvoorbeeld ten aanzien van de bouwtechnische kwaliteit en de staat van de woning bij vertrek. U moet dan ook rekening houden met het volgende:
 • De bouwtechnische kwaliteit moet voldoen aan de eisen van Wooncompagnie.
 • De verandering moet voldoen aan de eisen van de bouwverordening, nutsbedrijven en brandweer. Per wooncomplex kunnen aanvullende voorwaarden gelden.
 • De veiligheid met betrekking tot draagvermogen, brandwerendheid en vluchtwegen moet gewaarborgd zijn.
 • De wijzigingen aan gas- en elektrische installaties moeten door een erkend installateur worden uitgevoerd of er moet een keuringsrapport worden overlegd.
 • Er mag geen vermindering in het puntentotaal van de woning optreden.
 • De verhuurbaarheid van de woning mag niet in het geding komen.
 • De bereikbaarheid van andere woningen moet gewaarborgd blijven.
 • Overlast en hinder voor omwonenden moeten worden vermeden.
 • Alle kosten en risico’s (zowel financieel als bouwkundig) van schade als gevolg van de veranderingen zijn voor uw rekening.
 • Als door Wooncompagnie onderhoud in de woning wordt uitgevoerd moet u, indien nodig, de voorziening (tijdelijk) kunnen verwijderen.
 • Het onderhoud aan de door u zelf aangebrachte woningverandering komt geheel voor uw rekening.
 • Wanneer bij vertrek uit de woning blijkt dat de verandering niet voldoet aan de gestelde eisen, dan moet deze worden verwijderd. De verandering moet ook goed onderhouden zijn.
 • Bij beeldbepalende en monumentale panden kunnen specifieke regels van toepassing zijn.?
Ik wil een buitenkraan plaatsen of vaatwasmachineaansluiting aanbrengen. Met welke kwaliteitseisen moet ik rekening houden? Klik hier.
Ik wil iets veranderen aan de inrichting van mijn woning. Wanden afwerken of een andere vloer. Waar moet ik rekening mee houden? Klik hier.
Ik wil een cv-installatie of mechanische ventilatie aanbrengen of mijn cv-installatie uitbreiden. Waar moet ik op letten? Klik hier.
Ik wil een dakraam of dakkapel plaatsen of een dakdoorvoer maken, voor bijvoorbeeld een wasdroger. Wat mag en wat niet? Klik hier.
Ik wil het aantal stopcontacten uitbreiden of een schakelaar vervangen door een dimmer. Welke wijzigingen mag ik zelf uitvoeren? Klik hier.
Ik wil een schuifpui of openslaande deuren in mijn woning aanbrengen. Met welke kwaliteitseisen heb ik te maken? Klik hier.
Ik wil mijn woning voorzien van ander hang- en sluitwerk. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet ik op letten? Klik hier.
Ik wil isolatie (laten) aanbrengen in mijn woning. Wat mag ik zelf doen en wat zijn de voorwaarden? Klik hier.
Ik wil zelf een keuken plaatsen. Wat mag ik zelf doen en wat zijn de voorwaarden? Klik hier.
Ik wil de woningindeling wijzigen, bijvoorbeeld door een tussenwand te verwijderen of aanbouw te plaatsen. Welke kwaliteitseisen gelden? Klik hier.
Ik wil het toilet of de badkamer in mijn woning aanpassen. Wat kan ik doen en waar moet ik rekening mee houden? Klik hier.
Ik wil in mijn tuin sierbestrating aanleggen of een schutting of schuur plaatsten. Welke kwaliteitseisen zijn er? Klik hier.
Ik wil een schotelantenne plaatsen. Hoe vraag ik toestemming en wat zijn de voorwaarden? Klik hier.
U vindt het belangrijk dat uw woning en alle extra voorzieningen goed zijn verzekerd. Wij hebben voor uw woning een opstalverzekering afgesloten, in geval van schade door brand en storm. Deze verzekering geldt alléén voor de standaard voorzieningen. Door u zelf aangebrachte veranderingen en aanpassingen kunt u meeverzekeren onder uw eigen inboedelverzekering, als ‘huurdersbelang’. Uw verzekeraar vertelt u daar graag meer over.
Als u een woningverandering heeft aangebracht die voldoet aan de algemene voorwaarden en kwaliteitseisen, mag deze bij vertrek in de woning blijven. Bij de zogenaamde onroerende zaken die u heeft aangebracht (bijvoorbeeld ligbad of keukenblok) heeft u het “wegbreekrecht”. Dat houdt in dat u deze onroerende zaken kunt meenemen bij vertrek, maar dat mag geen schade aan de woning opleveren. U moet dan wel de standaardinrichting die in de woning zat, terugplaatsen. Als u besluit deze onroerende zaken in de woning achter te laten, dan wordt Wooncompagnie automatisch eigenaar wanneer u vertrokken bent. Zaken als gordijnen, meubels, en dergelijke (dus roerende zaken) kunt u meestal aan de volgende huurder ter overname aanbieden. Wooncompagnie bemiddelt hierin niet. Dit is een zaak tussen u en de nieuwe huurder.