De gevolgen van hennep in een huurhuis

U kent waarschijnlijk de krantenberichten van opgerolde hennepkwekerijen in de buurt. Maar wat zijn de regels als het gaat om het houden van hennepplanten in een huurhuis? En wat zijn de gevolgen? Hieronder vindt u het antwoord op de meestgestelde vragen over hennepteelt.

Veelgestelde vragen

Voor de regels rondom hennep volgen wij het wettelijke ‘Hennepconvenant’. De regels zijn overduidelijk: het kweken/houden van hennepplanten (ook niet slechts één) in een huurwoning en tuin is op geen enkele manier toegestaan. Dat staat ook in de huurovereenkomst, waaraan de algemene huurvoorwaarden zijn verbonden.
Volgens de wet moet, bij het ontmantelen van een hennepplantage, direct worden overgegaan tot een juridische ontbinding van de huurovereenkomst. Dat gebeurt via de rechter. Dit betekent dus dat wij meteen het huurcontract moeten opzeggen. Hiermee is de huurder dus binnen dertig dagen zijn of haar huis kwijt.
De Belastingdienst controleert of de inkomsten uit de hennepteelt officieel zijn opgegeven. Zo niet, dan moet de verschuldigde belasting alsnog worden betaald, inclusief een boete. Het UWV zet een eventuele uitkering stop en vordert de mogelijk ten onrechte ontvangen uitkering terug. De elektriciteitsleverancier sluit de stroom af en de betreffende huurder wordt strafrechtelijk vervolgd.
Per gemeente kan er door de burgemeester een beroep worden gedaan op de Opiumwet. Deze wet geeft de gemeente het recht, bij het aantreffen van een hennepplantage, de woning (huur of koop) hermetisch te sluiten voor de periode van drie maanden. Wooncompagnie kan dit niet tegenhouden. Dit betekent dat een huurder drie maanden de woning niet in mag. Zolang het huurcontract nog niet is ontbonden, loopt de huur gewoon door.
Hennepteelt is levensgevaarlijk. Voor de bewoners van het pand zelf, maar ook voor omwonenden. Er kleven gevaarlijke risico’s aan de teelt, zoals brand en het vrijkomen van schadelijke gassen.
Wooncompagnie werkt samen met verschillende partijen om hennepkwekerijen op te sporen. We hebben de handen ineengeslagen met gemeenten, politie, maar ook met Liander. Ook zijn bewoners in de buurt van de hennepkwekerijen vaak oplettend.
U herkent een hennepkwekerij aan afgeplakte ramen en deuren (zodat de verlichting van buitenaf niet zichtbaar is), een zoemend geluid (van ventilatoren), stankoverlast, sneeuw dat op een dak(deel) niet blijft liggen en condens op de ramen.
Vermoedt u dat er ergens een hennepkwekerij is? Meld het anoniem bij Meld Misdaad Anoniem, 0800 – 7000 (gratis) of bel Team Klantcontact via 0900-20 22 373. Meer weten? Kijk op https://www.politie.nl/themas/illegale-hennepteelt.html.