Welke regels gelden voor mijn tuin of balkon?

Verzorgde tuinen en balkons geven buitenplezier én houden uw buurt groen en leefbaar. Welke regels gelden voor het onderhoud van uw tuin of balkon? Wat zijn uw rechten en plichten? Waar moet u rekening mee houden? Hieronder vindt u het antwoord op deze en andere ‘groene’ vragen. Ook krijgt u de nodige buitentips. Doe er uw voordeel mee!

Veelgestelde vragen

Bomen kunnen veel (zon)licht wegnemen en voor overlast zorgen. Kappen is soms de enige optie. Informeer bij uw gemeente of er een kapvergunning nodig is. Doe dat wel tijdig, want het verstrekken van een dergelijke vergunning kan enige tijd duren. Als uw boom minder dan twee meter van de erfgrens staat, mag u ook iemand anders vragen om de boom te verwijderen.
Vraagt u de buren de overhangende takken van de boom te verwijderen. Gebeurt dit niet, dan mag u zelf de overhangende takken verwijderen.
Alleen gemeenschappelijke tuinen die bij de woning horen worden onderhouden door Wooncompagnie. Openbaar groen (parken, groenstroken langs wegen, etc.) wordt door de gemeente onderhouden. Individuele tuinen (zoals bij eengezinswoningen) worden niet door Wooncompagnie onderhouden.
Bij de aanleg en inrichting van uw tuin moet u letten op de volgende zaken:
 • Onderhoud uw siertuin regelmatig: van snoeien, maaien, onkruid verwijderen tot besproeien;
 • Wilt u minder onderhoud? Laat dan uw terras vergroten of de gehele tuin bestraten;
 • De gevel, kozijnen en het dak moeten goed bereikbaar blijven. Dit in verband met mogelijk onderhoud;
 • U mag geen klimplanten tegen de woning of andere eigendommen van Wooncompagnie laten groeien. Klimplanten kan namelijk schade aan gebouwen veroorzaken;
 • U mag de tuin niet als opslagplaats, werkplaats of stortplaats voor afval gebruiken;
 • U mag de tuin niet als parkeerplaats voor voertuigen, aanhangers of caravans gebruiken.
U mag in uw tuin een boom planten. Kies wel voor een soort die bij de afmeting van uw tuin past. Houd ook rekening met de wettelijke regels: plaats de boom altijd minimaal twee meter van de erfgrens. Verder bent u verantwoordelijk voor het onderhoud (snoeien) van bomen in uw tuin. Laat een boom niet te hoog groeien en waak voor overhangende takken. Let op: uw buren hebben snoeirecht. Als u overhangende takken (en woekerende wortels) weigert te verwijderen, mogen buren dat zelf doen. Uiteraard zonder in uw tuin te komen en zonder het voorbestaan van de boom te bedreigen. Wilt u een boom kappen? Vraag dan bij uw gemeente of er een kapvergunning nodig is.
Het tuinonderhoud maakt deel uit van de algemene huurvoorwaarden. U bent verplicht de tuin aan te leggen, te gebruiken en onderhouden als sier- of moestuin. Uw voortuin mag alleen worden ingericht als siertuin. Verder mag u een erf of tuin niet gebruiken voor opslag. Wooncompagnie voert regelmatig controles uit. Bij achterstallig onderhoud of het overtreden van regels worden huurders gewezen op hun onderhoudsplicht.
Houd bij het planten van struiken rekening met de wettelijke regels: de plant moet minimaal 50 centimeter van de erfgrens worden geplaatst. Dit is een minimale eis. In de praktijk blijkt deze afstand namelijk vaak te weinig, zeker voor snelgroeiers. Struiken verwilderen snel. Om die reden is regelmatig onderhoud (snoeien) noodzakelijk. Goed om te weten: er zijn struiksoorten die minder snel groeien en dus beter beheersbaar zijn.
Bij het plaatsen van een erfafscheiding (haag, heg, schutting of hekwerk) gelden de volgende regels. De erfafscheiding:
 • past in de omgeving;
 • is gemaakt van deugdelijk materiaal;
 • wordt geplaatst op de erfgrens mits u overeenstemming heeft bereikt met uw buren. Ieder onderhoudt vervolgens de ‘eigen’ kant. Heeft u geen afspraak gemaakt met de buren? Dan plaatst u de erfafscheiding aan uw zijde van de erfgrens (in eigen tuin) en onderhoudt u de gehele erfafscheiding;
 • mag aan de voorzijde van de woning niet hoger zijn dan één meter en aan de zij- en achterzijde maximaal twee meter.
U mag klimplanten nooit direct tegen de woning of andere eigendommen van Wooncompagnie laten groeien. Laat de plant bijvoorbeeld langs een rooster klimmen. Kies in elk geval voor een soort die zich niet aan de muur hecht, om mogelijke beschadigingen te voorkomen. Klimplanten vragen verder regelmatig onderhoud. Let op: een klimplant moet vaak worden gesnoeid of verwijderd bij werkzaamheden aan de gevel of kozijnen.
Hieronder een aantal zaken waar u rekening mee moet houden bij de inrichting van uw balkon:
 • Houdt uw balkon schoon. Voorkom vieze geurtjes en geef ongedierte geen kans;
 • Hang geen plantenbakken aan de buitenkant van het balkon. De bakken kunnen vallen en bij het water geven kunnen de benedenburen overlast krijgen;
 • Gebruik lichtgewicht bloembakken. Het gewicht dat een balkon kan dragen is beperkt;
 • Maak gaten in bloembakken, zodat het water kan wegstromen. Plaats potscherven boven de gaten, opdat de aarde niet wegstroomt (en uw balkonvloer schoon blijft);
 • Wilt u meer privacy, beschutting tegen de wind of schaduw? Informeer bij de medewerkers van Wooncompagnie naar wat is toegestaan;
 • Zorg ervoor dat (uw) kinderen veilig zijn op uw balkon. Plaats geen ‘klimmogelijkheden’ in de vorm van plantenbakken, stoelen en speelgoed.
Voor de bouw van een berging, blokhut of andere uitbouw heeft u altijd toestemming van Wooncompagnie nodig. Dien daartoe schriftelijk een verzoek in. Stuur uw verzoek naar Wooncompagnie, Postbus 160, 1620 AD HOORN. Het verzoek moet zijn voorzien van de maten, materiaalkeuze, kleur en de locatie. Krijgt u toestemming? Dan geldt die voor de periode dat u huurder bent. Wanneer u gaat verhuizen en de nieuwe huurder wilt de berging/blokhut niet overnemen dient deze wellicht verwijderd te worden. Dit gaat in overleg met Wooncompagnie. In sommige gevallen moet u naast de toestemming van Wooncompagnie bij de gemeente een bouwvergunning aanvragen. Meer informatie daarover vindt u op de website van uw gemeente.
Bij verhuizing kunt u de toestemming voor de berging of blokhut soms aan de nieuwe huurder overdragen. De nieuwe huurder neemt het bouwsel dan over, onder dezelfde voorwaarden. Wilt u de berging of blokhut afbreken en/of meenemen? Zorg er dan voor dat de tuin in goed verhuurbare staat achterblijft.