Ik wil mijn woning optimaal ventileren

Goede ventilatie zorgt voor voldoende verse, droge lucht in de woning. Dat is goed voor de gezondheid én het bespaart energiekosten. Hieronder leest u waarom ventileren zo belangrijk is en hoe u een woning optimaal kunt laten ‘ademen’.

Lees hieronder meer over ventileren.

Veelgestelde vragen

Door goed te ventileren wordt vervuilde lucht afgevoerd en stroomt verse, droge lucht de woning in. Dat heeft twee belangrijke voordelen:

Goed voor de gezondheid:
Vochtige en vervuilde lucht zijn een broedplaats van huismijt en schimmels. Die kunnen op den duur gezondheidsklachten veroorzaken. Zoals benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming of chronische verkoudheid.

Tips:
• Een nieuwe woning? Ventileer extra vanwege bouwvocht.
• Ventileer extra bij/na het douchen, wassen en drogen
• Let op de veiligheid. Gebruik zoveel mogelijk ventilatieroosters en zorg voor voldoende inbraakpreventie.

Jazeker. Nieuwbouwwoningen of huizen die groot onderhoud hebben gehad, zijn meestal uitstekend geïsoleerd. Dat betekent dat niet meer automatisch verse lucht binnenkomt via spleten en kieren. U moet daarom zelf regelmatig zorgen voor ventilatie.Het percentage dat ventilatie kost t.o.v. uw stookkosten is maar 3%. Het kost meer tijd en energie om een vochtig huis ’s ochtends weer warm te stoken. Het is goedkoper om te ventileren en de frisse lucht daarna op te warmen.

Vochtproblemen kunt u al in een vroeg stadium signaleren. Ruiten (enkelglas) blijven langdurig beslagen en het ruikt bedompt in huis. Ook ontstaan er zwarte schimmelplekken op de muur en laat het behang los. Een vochtige woning is oncomfortabel. Het voelt er kil en koud aan, ook al stookt u flink. Ook is zo'n huis minder energiezuinig. Het opwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan van droge lucht. De vochtigheid van de lucht in uw woning meet u met een hygrometer. Een ideale luchtvochtigheid van 50 tot 60 procent is goed. Boven de 80 procent is de lucht eigenlijk te vochtig en is er kans op condensatie.
Een vochtige woning kan bij mensen met astma of aandoeningen aan de luchtwegen klachten veroorzaken. Denk aan benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming of chronische neusverkoudheid. Maar ook kinderen die opgroeien in een vochtig huis, hebben drie keer zoveel kans op gezondheidsklachten. Overigens ontstaan gezondheidsproblemen niet door het vocht zelf. Vooral schimmels en huismijten zijn de boosdoeners. Deze gedijen goed in een vochtige omgeving.
Beide zijn belangrijk. Uw huis isoleren bespaart energie en is dus goed voor uw energierekening en beter voor het milieu. Maar juist in een goed geïsoleerd huis is het van belang om ook goed te ventileren. Dat bespaart nog meer energie. Droge lucht is namelijk sneller warm te krijgen dan vochtige lucht. Hier vindt u meer informatie over onze flyer ’kwaliteitseisen isolatie’.
 
Veel mensen zijn bang dat met de ventilatie ook alle warmte verdwijnt. Dat is dan een reden om in de winter zeer spaarzaam te ventileren. Natuurlijk kost ventileren u warmte en dus geld, maar de warmte die met ventileren verloren gaat wordt vaak sterk overschat. 
Wordt door geringe ventilatie de binnenlucht erg vochtig, dan treedt zelfs een averechts effect op: U zult de neiging hebben om de verwarming hoger te zetten om het onaangename klamme gevoel te compenseren. In een dergelijke situatie levert het geringe ventileren dus niet de besparing op die u had verwacht. U kunt misschien wel op hogere kosten komen én u zit met een onaangenaam en ongezond binnenklimaat, op jaarbasis maar 3% van de totale stookkosten.