Een voormalige huurwoning kopen
Heeft u een woning van ons gezien die te koop wordt aangeboden en waarin u geïnteresseerd bent? Dan is het goed te weten dat Wooncompagnie u als huurder voorrang geeft, op niet huurders, bij de aankoop van deze woning. Dit betekent dat u als huurder als eerste de kans krijgt een passend bod te doen op deze, te koop aangeboden, woning.

Waar kunt u de woningen vinden die nu te koop staan?
Een overzicht van onze koopwoningen vindt u bij de volgende makelaars:

Voor Purmerend, Waterland, Edam/Volendam, Schermer, Beemster:
Makelaardij Teunisse 

Voor Schagen, Hollands Kroon en Medemblik zijn dat twee makelaarskantoren:
Makelaardij Westhuis 
SC Bakker Makelaardij 

De vraagprijs
De vraagprijs wordt vastgesteld door de verkopend makelaar. Dit gebeurt in overleg met een verhuisadviseur van Wooncompagnie. De vraagprijs is een reële inschatting van de verwachte verkoopprijs op het moment van verkoop. Als u als onze huurder minimaal bereid bent deze vraagprijs te betalen, krijgt u voorrang bij de verkoop op niet huurders van Wooncompagnie. Dit geldt dus ook als een niet huurder een hoger bod wil doen. U gaat voor! Doen meer van onze huurders een bod, dan gaat de woning wél naar de huurder met het hoogste bod. Wanneer er meer huurders zijn met gelijke biedingen volgt er een loting. Huurders van Wooncompagnie krijgen 14 dagen de tijd na het open bezichtigingsmoment om hun interesse kenbaar te maken en een bod uit te brengen. Als er binnen deze 14 dagen geen geïnteresseerde huurders zijn, dan wordt het verkooptraject vervolgd met de overige geïnteresseerden.

Bijkomende kosten

Als een woning van Wooncompagnie koopt dan is dit op basis van ‘kosten koper’. Kosten koper, afgekort k.k., zijn de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden. De kosten koper bestaan officieel uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor de eigendomsakte. Vaak worden alle bijkomende kosten (zoals notariskosten voor de hypotheekakte en de kosten voor hypotheekadvies) ook als kosten koper aangeduid. Koopt u een woning met koopgarant dan zijn de kosten ook voor de koper en niet voor Wooncompagnie. De overige kosten die komen kijken bij het kopen van een woning, zoals de hypotheekakte en de kosten voor een hypotheek afsluiten, betaalt u als koper wel zelf.

Eigen huurwoning kopen

Wilt u uw eigen huurwoning graag van Wooncompagnie kopen? Dat kan alleen als uw woning op de lijst staat van woningen die wij ter verkoop aanbieden. Als uw woning voor verkoop in aanmerking komt wordt u daarover schriftelijk bericht en kunt vervolgens beslissen wat u wilt: kopen of blijven huren. Overigens heeft Wooncompagnie maar een klein deel van haar woningen gelabeld voor verkoop.Lees hier het persbericht ‘Huurders voorrang bij verkoop van huurwoningen’.

Heeft u een vraag?