Heb ik recht op huurtoeslag?

U kunt in bepaalde situaties huurtoeslag krijgen. Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten en wordt uitbetaald door de Belastingdienst. Hiervoor heeft de dienst de afdeling Toeslagen opgericht. Of u in aanmerking komt voor huurtoeslag, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Bereken via www.toeslagen.nl zelf of de toeslag op uw situatie van toepassing is.

Veelgestelde vragen

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten en wordt uitbetaald door de Belastingdienst.  
Als uw huur te hoog is in verhouding tot uw inkomen heeft u mogelijk recht op huurtoeslag. De aanvraag en uitkering van huurtoeslag wordt door de Belastingdienst behandeld. Klik hier voor meer informatie. De huurtoeslag wordt berekend op basis van uw leeftijd en het actuele inkomen. U moet dus zelf een schatting maken van uw inkomen in het lopende jaar. Daarnaast wordt gekeken naar het vermogen van het totale huishouden, dus van uzelf, eventuele partner en medebewoners.
Dit doet u online via www.belastingdienst.nl/toeslagen. U hoeft de huurtoeslag maar één keer aan te vragen. Als u aan de voorwaarden blijft voldoen, loopt het automatisch door. Geef direct wijzigingen in uw persoonlijke situatie door aan de Belastingdienst.
De maandelijkse huurtoeslag is een voorschot. U geeft een schatting van uw jaarinkomen door aan de Belastingdienst. In het eerste kwartaal van het volgende jaar kijkt de Belastingdienst of het bedrag klopt. Is dat niet het geval? Dan moet u het verschil bijbetalen. Of u krijgt juist geld terug.
De huurtoeslag wordt door de Belastingdienst direct aan u overgemaakt. De huurtoeslag wordt automatisch bijgeschreven op uw IBAN die bekend is bij de Belastingdienst. Wooncompagnie brengt u daarom elke maand de volledige huurprijs in rekening. De Belastingdienst maakt de bijdrage overigens over vóórdat u de huur aan Wooncompagnie moet voldoen. Om betalingsproblemen te voorkomen adviseren wij u de huurtoeslag direct te reserveren voor het betalen van uw huur.
Ja, dat kan via www.toeslagen.nl. Hier kunt u een proefberekening maken, zodat u kunt zien of u recht heeft op huurtoeslag.
U bent 18 jaar of ouder, maar jonger dan 23 jaar, en u woont samen met een toeslagpartner of medebewoner? Wilt u weten of u huurtoeslag kunt krijgen? Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst.

U moet altijd een deel van de huur zelf betalen. Hoeveel dat is, hangt af van uw inkomen. Hoe hoger uw inkomen, hoe meer huur u zelf moet betalen. U kunt geen huurtoeslag krijgen als uw inkomen te hoog is. 

Sommige van uw inkomsten tellen niet mee voor de huurtoeslag. Ook van uw vermogen hoeft u een bepaald deel niet mee te tellen. Het gaat dan om bijzonder inkomen of bijzonder vermogen

Bent u, of is iemand anders in uw huishouden gehandicapt? En is iedereen jonger dan 23 jaar? Klik hier om te kijken of u recht heeft op een toeslag van de Belastingdienst.
Geef dit direct door aan de Belastingdienst. Via  www.belastingdienst.nl u inloggen met uw digid en zo uw persoonlijke huurtoeslag bekijken of wijzigen of neem contact op met de Belastingdienst via telefoonnummer 0800–0543. 
Een aantal servicekosten komt in aanmerking voor huurtoeslag. Kijk op  www.belastingdienst.nl voor meer informatie.
Dat is mogelijk, maar wordt bepaald door de Belastingdienst. Ga naar www.toeslagen.nl of neem telefonisch contact op met de Belastingdienst via telefoonnummer 0800-0543.