< Terug naar overzicht

Callantsoog

Callantsoog is een gezellige familiebadplaats met een mooi, breed strand. Op het strand staan strandtenten die zomers en ’s winters open zijn. De kern Callantsoog is opgebouwd uit verschillende woonkernen, Callantsoog, Groote Keeten, het buurtschap Abbestede en een gedeelte van de polder Koegras.

Over de Historie
Callantsoog ontstond nadat de Allerheiligenvloed in 1570 een oudere nederzetting op het toenmalige eiland 't Oghe verwoestte. Een deel van de bevolking voegde zich bij de Watergeuzen, en circa 150 personen vluchtten naar de buurtschap Sevenhuysen in een duinvallei. Hier werd een nieuwe nederzetting gesticht, Callensoog. Er vonden diverse bedijkingen van het achter de duinen liggende land plaats. Sinds 1825 beschikt Callantsoog over een reddingstation. De streek rond Callantsoog was van oudsher een agrarisch gebied. In de 20e eeuw richtte men zich echter ook op toerisme. 

Over de voorzieningen
Callantsoog heeft een goed winkelbestand. Er is een supermarkt die 7 dagen per weken, 365 dagen per jaar open is en er zijn diverse andere winkels. Ook zijn er verschillende  restaurants te vinden. Er is een peuterspeelzaal en een basisschool. Alle andere denkbare voorzieningen vindt u in Schagen. Schagen is bereikbaar met het openbaar vervoer, net zoals Julianadorp en Den Helder. 

Over de inwoners
De bewoners van Callantsoog bevinden zich voornamelijk in de leeftijdscategorie 45 t/m 65 jaar en senioren boven de 65 jaar. Ze zijn wel gelijkmatig  verdeeld over de verschillende doelgroepen: alleenstaanden, gezinnen met kinderen en gezinnen zonder kinderen. 

Woongenot
Inwoners van Callantsoog hebben een veilig gevoel in hun dorp. Ook ervaren ze hun woning als goed. Er is weinig overlast en criminaliteit. Callantsoog is een prettig en gezellig kustdorp waar zomers en ’s winters veel activiteiten plaatsvinden. Er is dan ook voor ieder wat wils.