< Terug naar overzicht

Katwoude

Katwoude ligt aan de Gouwzee, ten noorden van Monnickendam en heeft rond de 300 inwoners. De plaats staat bekend om zijn kaasboerderijen en trekt, met name in de zomermaanden, de nodige toeristen. Maar vóór alles ademt het dorp ruimte en rust.

Over de historie
De naam Katwoude betekent waarschijnlijk ‘slecht bereikbaar of bekaad(kat) moeraswoud’. Het moeraswoud werd ontgonnen en vervolgens langzaam bewoond. Tot 1991 was Katwoude een zelfstandige gemeente. Het was zelfs de kleinste gemeente van Nederland, met 236 inwoners (1990) en een raadszaal in het schoolgebouw, waar ook de lokale verenigingen en brandweerpost waren gevestigd. Inmiddels behoort Katwoude tot de gemeente Waterland.

Over de voorzieningen
In Katwoude vindt u een hotel, dorpshuis en restaurant. Watersportvertier is er volop. Aan het Monnickendammer Gat bevindt zich een watersportcentrum met maar liefst 159 ligplaatsen. Voor de dagelijkse boodschappen kunt u terecht in het nabijgelegen Monnickendam. Op nog geen zeven kilometer afstand ligt Volendam, met al zijn voorzieningen.

Over de inwoners
De meeste inwoners van Katwoude behoren tot de leeftijdscategorie 45 tot 65 jaar. Er wonen relatief weinig jongeren. In totaal herbergt het dorp rond de honderd huishoudens. Opvallend is het grote aantal tweepersoonshuishoudens, al is Katwoude ook in trek bij gezinnen.

Woongenot
Bewoners voelen zich thuis en veilig in Katwoude. Het is een dorp is landelijk, maar wordt omringd door levendige kernen. Het openbaar vervoer is minimaal, maar het woongenot groot.