< Terug naar overzicht

Middelie

Middelie is een dorp met lintbebouwing en een gedeelte ‘nieuwbouw’. Het is heerlijk landelijk gelegen tussen Oosthuizen, Edam en Kwadijk. Welke voorzieningen zijn er? Een korte tocht door het dorp.

Over de historie
De oudste documenten waarin over Middelie wordt gesproken gaan terug tot 1277. Middelie kan in één adem genoemd worden met Axwijk. Een bloeiende buurtschap waarlangs de scheepvaart richting Zuiderzee moest en waar tot 1357 tol geheven werd.  Na de droogmaking van het Purmermeer in 1622 boette Axwijk verder aan belangrijkheid in. Lange tijd vormden de dorpen een gemeenschap van vissers en zeevarenden door de open verbinding met de omliggende meren zoals het Beemster- en het Wormermeer en verder naar de Zuiderzee. 

Over de voorzieningen
U vindt in Middelie een kleine basisschool met kinderopvang en een huisarts en een café/restaurant op de Brink. Voor de dagelijkse boodschappen bent u met de auto zó in Edam of Purmerend. Sportievelingen zijn welkom bij  het verenigingsleven in de naburige dorpen Oosthuizen en Kwadijk. Als u van wandelen en fietsen houdt, is het genieten in de prachtige omgeving. Wilt u verder weg? Vanuit Middelie rijdt u naar de verbindingsweg Hoorn-Edam-Amsterdam. Daar vindt u ook een goede busverbinding naar deze plaatsen.

Over de inwoners
In Middelie ontmoet u inwoners in uiteenlopende leeftijdscategorieën.

Over het woongenot
U woont goed in Middelie als u niet afhankelijk bent van noodzakelijke voorzieningen. Een auto is hier onontbeerlijk. Onderzoek wijst uit dat de inwoners een grote mate van veiligheid en weinig overlast ervaren. Het groene karakter van het dorp wordt geroemd, Middelie grenst aan een uitgestrekt (beschermd) weidevogelgebied.