< Terug naar overzicht

Oterleek

Het dorp Oterleek ligt aan de andere kant van de Huigendijk, komende vanaf Stompetoren. In het uiterste puntje van de Schermer ligt Oterleek. Een heel klein dorp op bijna steenworpafstand van Alkmaar en Heerhugowaard. Wilt u echt rustig en landelijke wonen, dan bent u in Oterleek helemaal thuis. Welke voorzieningen vindt u er? Een korte tocht door het dorp.

Over de historie.
Voor de inpoldering van de Schermer en de Waert (na inpoldering de Heerhugowaard) lag Oterleek op een eiland tussen beide meren in. Tijdens het beleg van Alkmaar in 1573 is Oterleek Grotendeels afgebrand. Vanaf de 11e eeuw is Oterleek echter altijd bewoond geweest. Tot augustus 1970 was Oterleek een zelfstandige gemeente, daarna is het een dorp binnen de gemeente Schermer geworden. Het dorp ligt echter niet in de polder ‘De Schermer’. 

Over de voorzieningen

U vindt in Oterleek geen eigen voorzieningen. Daarvoor kunt u terecht in Alkmaar en Heerhugowaard, waar u alle mogelijke voorzieningen vindt. 

Over de inwoners

In Oterleek ontmoet u inwoners in uiteenlopende leeftijdscategorieën. Er zijn opvallend veel meerpersoonshuishoudens, waarvan meer dan de helft met kinderen. 

Over het woongenot

U woont rustig in Oterleek. Onderzoek wijst uit dat de inwoners een grote mate van veiligheid en weinig overlast ervaren. Ook het groene karakter van het dorp wordt geroemd, terwijl het sociale contact onder buurtbewoners hoog scoort.