< Terug naar overzicht

Oudesluis

Oudesluis is een klein dorp in de Gemeente Schagen. Het is een echt plattelandsdorp midden in het groen. Oudesluis heeft ongeveer 770 inwoners. Dichtbij Schagen en Den Helder. Wat zijn de voorzieningen en hoe is het gesteld met het woongenot?

De historie
Oudesluis ontstond  kort na het inpolderen van de Zijpe en lag aan de waddenachtige uitlopers van de Zuiderzee. In 1742 was het de grootste kern van Zijpe; er waren ongeveer 68 woningen. De bewoners waren arbeiders, ambachtslieden, vissers en vletterlui. En er was uiteraard een sluiswachter. De dorpsnaam is waarschijnlijk ontleend aan het feit dat de sluis één van de eerste sluizen was die in het gebied werd gebouwd. Nadat in 1845 de Anna Paulownapolder werd aangelegd, raakte Oude Sluis afgesneden van zee.

De voorzieningen
In Oudesluis zijn geen winkelvoorzieningen; hiervoor kunt u terecht in het nabij gelegen Anna Paulowna of Schagen. Er zijn in Oudesluis een peuterspeelzaal en basisschool. Het voorgezet onderwijs vindt u in Schagen dat per openbaar vervoer is te bereiken. Er zijn verschillende sportclubs aanwezig in Oudesluis. Ook is er een buurthuis van waaruit meerdere activiteiten worden georganiseerd.

Over de bewoners
De bewoners in Oudesluis zijn voornamelijk gezinnen en stellen zonder kinderen. De groep alleenstaanden is aanzienlijk kleiner. De meeste inwoners maken deel uit van de leeftijdsgroep 45 t/m 65. Het kinderaantal is hoog. 

Woongenot
De inwoners zijn zeer tevreden over hun dorp. Het is een veilig dorp en bewoners ervaren weinig overlast en criminaliteit. Als u in Oudesluis gaat wonen, kunt u genieten van een mooi en landelijke dorp.