< Terug naar overzicht

Petten

Petten ligt aan de Noordzee en leeft van de landbouw en bloembollenteelt en het toerisme. Op het strand wordt een bijzonder soort zand gevonden, van gladgeschuurd kwarts met granaat. Iets ten zuiden van Petten is de duinenrij weggeslagen, waardoor er een dijk moest worden aangelegd, de Hondsbossche- en Pettemer zeewering.

Over de historie
Petten zou zijn ontstaan in 739. De naam verwijst naar de drie putten die zich er bevonden. Bij de Sint-Elisabethsvloed van 1421 werd Petten geheel weggeslagen en raakte de duinenrij aangetast. In 1432 werd een slaperdijk achter de duinen aangelegd en vanaf 1506 vond actieve kustverdediging plaats. Toch spoelden in 1625 meer dan 100 huizen weg, plus de kerk. In 1793 werd begonnen met de aanleg van de Hondsbossche zeewering. Tijdens de Tweede wereldoorlog werd het hele dorp afgebroken. Na de oorlog werd  een heel nieuw dorp gebouwd.

Over de voorzieningen

Voor u dagelijkse boodschappen kunt u terecht bij de plaatselijke supermarkt. Voor de andere winkels kunt u terecht in Callantsoog of Schagen. Er is een basisschool; het voortgezet onderwijs bevindt zich in Alkmaar. Alkmaar is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar. In Petten is een buurthuis aanwezig van waaruit diverse activiteiten worden georganiseerd. Zomers is Petten een levendig kustdorp; ’s winters gebeurt er beduidend minder. 

Over de inwoners

De percentages alleenstaanden, gezinnen met kinderen en gezinnen zonder kinderen ligt ongeveer gelijk. De meeste inwoners bevinden zich in de leeftijdsgroep  tussen de 45 en 65 jaar. Ook is er nog een redelijke groep senioren woonachtig in Petten.

Over het woongenot

De veiligheid wordt als goed ervaren. Petten is een aantrekkelijk en in de zomer zeer levendig kustdorp. De bewoners zijn tevreden over de voorzieningen en de gemeenschap is hecht.