< Terug naar overzicht

Schagen Centrum

Schagen is een kleine stad in de kop van Noord-Holland, met ongeveer 18.770 inwoners. De stad herbergt veel voorzieningen: scholen, winkels, horeca, een bioscoop en vele bedrijven. Schagen heeft de voorzieningen van een kleine stad, maar de sfeer is dorps en gemoedelijk. Wat hééft Schagen?

Over de historie
Schagen is een oude plaats. Vóór het jaar 989 duikt de plaats al in teksten op. Oude, schriftelijk bewaard gebleven bronnen maken melding dat zes hoeven, gelegen te ‘Scagha’, aan de abdij te Egmond worden overgemaakt. We mogen dus veronderstellen dat Schagen vanaf de tiende eeuw permanent bewoond was. Het aantal woonheuvels (terpen) in en om Schagen wijst in ook die richting.

Over de voorzieningen
U vindt in de stad veel voorzieningen: scholen, winkels, horeca, een bioscoop, apotheek, huisartsen en meerdere sportverenigingen. Ook ontbreekt een zwembad niet. In de kop van Noord-Holland vervult Schagen een centrumfunctie. Veel inwoners uit de omliggende dorpen komen naar Schagen om te winkelen, naar school te gaan of te werken. Ze komen met de auto, maar ook met het openbaar vervoer (trein en bus) is Schagen goed bereikbaar. Een pluspunt voor het winkelend publiek is het gratis parkeren. 

Schagen heeft meerdere woonwijken: Centrum, Groeneweg, Waldervaart, Muggenburg en Hoep

Centrum:
De samenstelling van de huishoudens in het centrum is zeer divers. Er wonen net zoveel mensen met als zonder kinderen als alleenstaanden. Het type woningen in het centrum is dan ook gemixt. Er is voor ieder wat wils. In het centrum heerst een prettige woonsfeer. Omdat Schagen een kleine stad in landelijk gebied is, hebben veel bewoners een tuin.

Over het woongenot
Schagen is een leuk plattelandsstadje om te wonen. De bewoners ervaren dit ook als zodanig. Als u  op het platteland wilt wonen, en tegelijk  de voorzieningen van een stad zoekt, is Schagen een ideale optie. De veiligheid en de sociale contacten staan voorop voor bewoners van Schagen. Dit komt ook omdat er verschillende wijken zijn die afzonderlijk van elkaar veel organiseren voor hun bewoners.