< Terug naar overzicht

Schermerhorn

Schermerhorn is het op één na grootste dorp binnen de gemeente Schermer. Midden in het dorp staat het Zorgcentrum De Horn en er is recent nieuwbouw opgeleverd: 15 appartementen in de Pinksterblom. Schermhorn is een dorp met de kerk en een café in elkaars nabijheid. Welke voorzieningen vindt u er? Een korte tocht door het dorp.

Over de historie
De geschiedenis van Schermerhorn begint rond 1300 ruim voor de droogmakingen van Leeghwater. Dit is terug te zien in de naam: Horn betekent ‘droog stuk land’. Schermerhorn ligt op een droog stuk land tussen de vier polders: de Schermer, de Beemster, het Mijzen en de Eilandspolder. In de vroege geschiedenis bestond de bevolking uit walvisvaarders en haringvissers. Na een grote brand in 1699, waarbij ong. 50 woningen en het totale archief van de grote kerk verloren gingen, kwam de klad in de visserij. De rijke vissers trokken weg en hun plaats werd ingenomen door tuinders. 

Over de voorzieningen
U vindt  in Schermerhorn een basisschool, peuterspeelzaal, huisarts en apotheek. Ook is er een heel kleine buurtsuper in het Zorgcentrum de Horn, dat vooral ook een sociale functie heeft. Voor de wekelijkse boodschappen en meer kunt u terecht in Alkmaar (10 km), De Goorn (6 km) en Heerhugowaard (10 km). Sportievelingen bezoeken de voetbal- en handbalvereniging, de tennisbaan of de sporthal. Wilt u verder weg? Schermerhorn ligt aan de verbindingsweg Alkmaar-Hoorn-Purmerend en heeft een goede busverbinding naar deze plaatsen. 

Over de inwoners

In Schermerhorn ontmoet u inwoners in uiteenlopende leeftijdscategorieën. 

Over het woongenot

U woont goed in Schermerhorn. Onderzoek wijst uit dat de inwoners een grote mate van veiligheid en weinig overlast ervaren. In de zomer vaart u weg via het Zwet en in de winter bindt u de schaatsen onder voor een prachtige poldertocht. Ook het groene karakter van het dorp wordt geroemd, terwijl het sociale contact onder buurtbewoners hoog scoort.