< Terug naar overzicht

Sint Maarten

Het dorp Dirkshorn is gelegen aan de bekende Westfriese Omringdijk dat Sint Maarten aan Schagen bindt. Sinds 1990 maakt Sint Maarten deel uit van gemeente Schagen. Welke voorzieningen vindt u er? Hoe is het gesteld met het woongenot? Wij vertellen het u.

Over de historie
De bewoners van Sint Maarten waren van oorsprong vissers, ook wel blauwboeren genaamd. De naam Sint Maarten vinden we voor het eerst terug rond 1250.. De Westfriese dijk beschermde de bewoners destijds nog tegen de Noordzee. Mede daarom werd Sint Maarten een ‘zeedorp’ genoemd. Dit was het geval tot aan de drooglegging van Zijpe in de 16e eeuw. Op dat moment werd de Westfriese dijk een ‘slapende’ waterkering.

Over de voorzieningen
In het dorp bevindt zich dorpshuis De Klimop. Op sportcomplex Bij 't Hoog is sportvereniging Sint Boys D.E.S gevestigd. De activiteiten bestaan onder meer uit voetbal, zaalvoetbal en handbal. Aan de rand van het dorp vindt u enkele watergebiedjes/plassen. Ten oosten van Sint Maarten ligt, tussen Valkkoog en Schagen, de Schager Wiel met zwemstrandje en wandelpad. Er zijn een school, peuterspeelzaal en een kleine supermarkt aanwezig

Over de inwoners
Er zijn beduidend meer koopwoningen dan huurwoningen in Sint Maarten. Er is een grote groep bewoners in de leeftijdscategorie 45-65 jaar.

Over het woongenot
U woont goed in Sint Maarten. Opvallend is dat onderzoek uitwijst dat de bewoners een groot gevoel van veiligheid ervaren.