< Terug naar overzicht

St. Maartensbrug

St. Maartensbrug is een kleine gemeenschap met ongeveer 700 inwoners. In het dorp prijkt de hervormde kerk; een rijksmonument en gebouwd rond 1696. De kerk wordt multi-functioneel gebruikt, er vinden vooral exposities plaats.

Over de historie
Sint Maartensbrug is vlak na de droogmaking van de Zijpe ontstaan. De kern van toen begon bij het kruispunt van Groote Sloot en de St. Maartensweg. In 1708 stonden er in het dorp 34 huizen. Er kwamen vrij snel ook enkele centrale voorzieningen, zoals de (hervormde) kerk en het bodehuis.

Over de voorzieningen
In St. Maartensbrug zijn enkele winkels. Deze zijn op loopafstand te bereiken. Er zijn een basisschool en een peuterspeelzaal. Ook is er een buurthuis, waar veel activiteiten voor jong en oud worden georganiseerd. Voor de kinderen die naar de middelbare school gaan, is er een busverbinding naar Schagen.

Over de inwoners
Alle leeftijden zijn wel aanwezig in St. Maartensbrug. De grootste groep die er woont zit in de leeftijd 25 t/m 65 jaar. Het aantal gezinnen met kinderen is het grootst.

Over het woongenot
Inwoners voelen zich over het algemeen veilig in St. Maartensbrug. Het is een mooi dorp in een landelijk gebied. En een prachtige omgeving om te fietsen. De bewoners van St. Maartensbrug zullen niet snel verhuizen naar een grotere kern. Ze wonen hier prettig.