< Terug naar overzicht

Stompetoren

Stompetoren is het grootste dorp van de gemeente Schermer en herbergt het karakteristieke gemeentehuis Wittenburg. Welke voorzieningen vindt u er? Hoe is het gesteld met het woongenot? Een korte tocht door het dorp.

Over de historie
Stompetoren is ontstaan na het droogleggen van de Schermer, met de bouw van een schooltje en een herberg. De Buurt, zoals het dorp aanvankelijk heette, dankt zijn huidige naam aan de in 1663 gebouwde kerk met zijn karakteristieke ‘stompe toren’. 

Over de voorzieningen
U vindt  in Stompetoren een basisschool, peuterspeelzaal, huisarts en apotheek. Er is  een kleine buurtsuper die ook een sociale functie heeft. Voor de wekelijkse boodschappen en meer kunt u terecht in Alkmaar (6 km) en Heerhugowaard (6 km). Sportievelingen bezoeken de voetbal- en handbalvereniging of de tennisbaan. Wilt u verder weg? Stompetoren ligt nabij de verbindingsweg Alkmaar-Hoorn-Purmerend en heeft een goede busverbinding naar deze plaatsen. 

Over de inwoners
In Stompetoren ontmoet u inwoners in uiteenlopende leeftijdscategorieën. Er zijn opvallend veel meerpersoonshuishoudens, waarvan meer dan de helft met kinderen. Naar verwachting zal het aantal huishoudens in de gemeente stijgen: in 2025 zullen er 28% meer mensen wonen ten opzichte van 2008. Vooral het aantal huishoudens van 25 tot 34 jaar zal flink toenemen.

Over het woongenot
U woont goed in Stompetoren. Onderzoek wijst uit dat de inwoners een grote mate van veiligheid en weinig overlast ervaren. Ook het groene karakter van het dorp wordt geroemd, terwijl de onderlinge sociale contacten hoog scoren. Stompetoren is binnen gemeente Schermer nog de enige kern met uitbreidingsmogelijkheden.