< Terug naar overzicht

’t Zand

In ’t Zand is, net als in het nabij gelegen St. Maartensvlotbrug een vlotbrug te vinden over het Noordhollands Kanaal. Welke voorzieningen zijn er en hoe is het gesteld met het woongenot?

Over de historie
't Zand is ontstaan als buurtschap, in het begin van de 18e eeuw. In 1733 stonden er ongeveer 10 huizen aan de hoofdweg, de Bosweg. De naam van het dorp is ontleend aan een toenmalige herberg met de naam 't Zand. Het plaatsje groeide uit tot een dorp na de aanleg van Noordhollandsch kanaal rond 1824. Iets of iemand uit 't Zand wordt een Zandtemmer genoemd. Landbouw was en is nog steeds het hoofdmiddel van bestaan. 

De voorzieningen
In ’t Zand vindt u diverse winkels. Er is een supermarkt en verschillende verswinkels. U hoeft voor u dagelijkse boodschappen dus niet ver de deur uit. U kunt vanuit ’t Zand met de bus naar Den Helder. Van daaruit kunt u met de trein reizen. Er is in het dorp een basisschool aanwezig en voor het voorgezet onderwijs kan u naar Den Helder. Vanuit ’t Zand bent u ook zo aan de kust in Juliandorp, Groote Keten of Callantsoog.

Over de inwoners

’t Zand bestaat voor een groot deel uit gezinnen met kinderen. Maar er wonen ook gezinnen zonder kinderen en alleenstaanden. De leeftijd die voornamelijk voor komt is 25 t/m 65. Ook in dit dorp wonen veel kinderen. 

Woongenot

Inwoners van ’t Zand voelen zich veilig in hun dorp. Ook de woonomgeving voelt prettig aan. U woont er landelijk met de voorzieningen van de grotere dorpen en steden binnen handbereik. En met de kust dichtbij. U zult in het dorp weinig overlast en criminaliteit ervaren.