< Terug naar overzicht

Warder

Warder is een dorp met lintbebouwing en een gedeelte ‘nieuwbouw’, praktisch grenzend aan het IJsselmeer! Het is heerlijk landelijk gelegen tussen Oosthuizen en Edam. Welke voorzieningen zijn er? Een korte tocht door het dorp.

Over de historie
Warder is ontstaan in de 11e of 12e eeuw tijdens de ontginning van het uitgestrekte laagveengebied ten zuiden van West-Friesland. Het dorp lag aanvankelijk verder naar het oosten, maar door het oprukkende water, tijdens de vorming van de Zuiderzee, is het dorp opgeschoven naar de huidige locatie. Het dorp heeft zich ontwikkelt zich tot een lintdorp, gelegen nabij het Markermeer. 

Over de voorzieningen
U vindt in Warder een kleine basisschool  met kinderopvang. In de zomer kunt u zwemmen in het Warder Zwembad, een stuk afgezet en gecontroleerd water in het IJsselmeer. Het dorpshuis heeft een belangrijke sociale functie. Voor de dagelijkse boodschappen en sportactiviteitenbent bent u zó in Oosthuizen, waar alle voorzieningen aanwezig zijn. Edam en Purmerend liggen op acceptabele afstand, zeker met de auto. Vanuit Warder rijdt u naar de verbindingsweg Hoorn-Edam-Amsterdam en daar is een goede busverbinding naar deze plaatsen.

Over de inwoners
In Warder ontmoet u inwoners in uiteenlopende leeftijdscategorieën. 

Over het woongenot
U woont goed in Warder al is het handig als u een auto heeft. Onderzoek wijst uit dat de inwoners een grote mate van veiligheid en weinig overlast ervaren. Het groene karakter van het dorp wordt geroemd, Warder grenst aan een uitgestrekt (beschermd) weidevogelgebied en aan het IJsselmeer.