< Terug naar overzicht

Warmenhuizen

Bezienswaardigheid van Warmenhuizen is de hervormde kerk, de Oude Ursulakerk. Het is een van oorsprong echt agrarisch dorp. Hoe is het gesteld met het woongenot? Wij vertellen het u.

Over de historie
Warmenhuizen zou in 745 gesticht zijn door Radboud II met de aanleg van de eerste terpen in het gebied. De naam van Warmenhuizen verwijst echter naar een huizengroep van ene 'Warmer' of 'Wermer'. Of dit de hoofduitvoerder van de aanleg van de terpen is geweest of dat het de bezitter van het grondgebied was bij de stichting van het dorp is niet bekend..

Over de voorzieningen
Er zijn scholen aanwezig. Ook een supermarkt, bakkerij en slagerij zijn in het dorp vertegenwoordigd. Het dorp kent  een rijk sport- en verenigingsleven. Warmenhuizen is het enige dorp in de gemeente Harenkarspel met een weekmarkt op vrijdagmiddag. Op de grens Warmenhuizen/Tuitjenhorn is het openluchtzwembad ’Geestmerend' Tijdens carnaval wordt het dorp gedoopt tot  Bessenburcht

Over de inwoners
Er is sprake van een grote groep jongeren tot twintig jaar. Ook zijn veel gezinnen met kinderen vertegenwoordigd in het dorp.

Over het woongenot
Door het bloeiende verenigingsleven, de dichte nabijheid van strand, zee en bossen levert het wonen in Warmenhuizen een rijk gevoel. Men wilt graag wonen in ‘Warmentuut’.