< Terug naar overzicht

Wieringerwaard

Wieringerwaard (oorspronkelijk Wieringerwaerdt) is een polder én dorp. Het dorp staat bekend om onder meer het witte kerkje en zijn molens. Welke voorzieningen vindt u er? Hoe is het gesteld met het woongenot? Wij vertellen het u.

Over de historie
In 1610 werd Wieringerwaard geheel ingepolderd. Het gebied werd echter al veel eerder bewoond. In de paar eeuwen voor de bekende watersnood, Allerheiligenvloed in 1170, woonden er in het gebied al Friezen, die later West-Friezen werden genoemd. Na de vele stormen die rond de 12e eeuw woedden, werd het gebied echter onbewoonbaar. Nadat het gebied in 1610 weer was gewonnen door inpoldering, raakte het weer bevolkt.

Over de voorzieningen
U vindt in Wieringerwaard een basisschool en een huisarts. Ook is er een zorgcomplex, genaamd Molenweid, aanwezig. Voor de dagelijkse boodschappen kunt u terecht in het nabijgelegen Anna Paulowna. Hier vindt u een groot winkelcentrum. Anna Paulowna heeft ook een treinstation.

Over de inwoners
Het percentage eenpersoonshuishouden is behoorlijk hoog in Wieringerwaard, hetgeen is terug te zien in de leeftijdsopbouw (een hoog percentage twintigers en zeventigers). De groep van middelbare leeftijd is in verhouding erg klein.

Over het woongenot
Ruimte, rust en vrijheid. Zomaar enkele steekwoorden die passen bij Wieringerwaard. Onderzoek wijst uit dat de inwoners van Wieringerwaard een groot gevoel van betrokkenheid hebben. Elk jaar worden begin mei de bloemendagen gehouden. Bloemenmozaïeken, door de bewoners gemaakt van hyacinten, zijn dan in het hele dorp te bezichtigen.