Zorgboerderij De Nieuwe Hulst - Oterleek

Zorgboerderij voor mensen met dementie in opdracht van Stichting WarmThuis

Wooncompagnie heeft in 2005 De Hulst aangekocht, een prachtige maar vervallen stolpboerderij. Nadat het plan met sociale huur- en koopwoningen werd afgeblazen, werd de afdeling Vastgoedontwikkeling benaderd door Stichting WarmThuis, een organisatie van wonen en welzijn dementie.

Stichting WarmThuis zocht een locatie waar zij hun principes vorm zouden kunnen geven in een modelboerderij voor mensen met dementie in de Schermer (Oterleek). WarmThuis gaat uit van het gegeven dat mensen met dementie als gevolg van deze ziekte, behoefte hebben aan een herkenbare en veilige omgeving waar zij zich geborgen voelen.

Naast een kleinschalige omgeving die zoveel mogelijk voldoet aan het archetype “huis” is een rijk aanbod van herkenbare, zogenaamde non-cognitieve prikkels onderdeel van dit concept. Een agrarische omgeving heeft van nature een rijk aanbod van deze prikkels zoals geuren, geluiden, vanzelfsprekende ervaringen van dag en avond, weersomstandigheden en seizoenen.

De modelboerderij bestaat uit een stolpboerderij, erf, opstallen en een agrarische omgeving. Op het erf rond om de boerderij zijn woningen voor elk 6 mensen met dementie gerealiseerd. In de Hulst zelf is ook ruimte gerealiseerd waar activiteiten kunnen worden gehouden.

De Bouw en renovatie

De bouw is op 18 augustus 2010 van start gegaan. Het project is in november 2011 opgeleverd.

Architect
Faro Architecten, Lisserbroek & Sander Douma Architecten, Stompetoren

Aannemer

Bouwbedrijf J. Nat & Zn., Stompetoren