Herstructurering Magnusbuurt

Restauratie 64 huurwoningen

De locatie
Binnen het centrumgebied van Schagen heeft het herstructureringsplan voor de Magnusbuurt plaatsgevonden. In grote lijnen was dit het gebied tussen de Stationsweg, de Landbouwstraat, de Molenstraat en de katholieke begraafplaats. In dit gebied stonden ca. 181 woningen waarvan 70 huurwoningen in bezit van Wooncompagnie.

De herstructurering
De herstructurering heeft zich gericht op de woningverbetering van 64 huurwoningen en in samenwerking met de gemeente op verbetering van de wijkstructuur. Daarnaast zijn 6 woningen gesloopt, op welke plek vervangende nieuwbouw is gerealiseerd.

Een belangrijk uitgangspunt was dat de sfeer van de wijk zoals die vroeger werd beleeft door de bewoners werd gerespecteerd en behouden. Door constant in contact te blijven met de bewoners door middel van bewonersavonden hebben wij een beeld van de wensen en verwachtingen van de bewoners gekregen, welke wij zoveel mogelijk hebben verwerkt in onze plannen. 
Dit geldt ook voor de gemeente die verantwoordelijk is voor de inrichting van de openbare ruimte.

Duurzame restauratie
Aan de Cornelis Bokstraat, Magnusstraat, Roosstraat en de Willem van Beierenstraat zijn 64 woningen duurzaam gerestaureerd.

Dsc 6416

Het was onze bedoeling om de Magnusbuurt weer zijn oorspronkelijke uitstraling terug te geven. Dit deden wij door de karakteristieke raamindelingen, metselwerk en tuinmuren terug te brengen. Daarnaast zijn de vloeren, ramen en daken van de woningen zwaar geisoleerd. Er is centrale verwarming en mechanische ventilatie aangebracht en uiteraard een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Met andere woorden: het zijn traditionele woningen geworden, helemaal van deze tijd!

Dsc02295

Planning
De herstructureringswerkzaamheden werden gestart in april 2007 en de laatste woning werd opgeleverd in oktober 2009. 

Alle woningen zijn verhuurd.

Architect: Hooijschuur Architecten, Amsterdam
Aannemer: Stadswerk, Amsterdam