Oosterdel - Broek op Langedijk

Zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, een gezamenlijk initiatief van de stichting Veldzorg en de Raphaëlstichting.

Oosterdel (1)

Architect
9 graden Architectuur, Amersfoort

Aannemer
Henselmans Bouwbedrijf BV, Noord Scharwoude

Het project
In Broek op Langedijk - aan de rand van het water, vlakbij museum BroekerVeiling - ligt Zorgtuinderij Oosterheem. Een prachtige woon- en werkvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking.

Oosterheem ligt midden in het unieke Oosterdelgebied. Het Oosterdelgebied is 80 hectare groot en bestaat uit ruim 200 eilanden. Het gebied is het laatst overgebleven deel van het ‘Rijk der Duizend Eilanden’ dat oorspronkelijk meer dan 15.000 eilanden telde.

Oosterheem is een bijzonder project voor mensen met een verstandelijke beperking. Bijzonder, want bij het woonhuis, met ruime kamers, hoort ook de zorgtuinderij Oosterheem.

Op zeven van deze eilanden in het Oosterheemgebied telen de mensen die op Oosterheem wonen biologische groenten en fruit. Ook hebben zij een kas en een werkschuur tot hun beschikking waar ze lekker kunnen werken.

Het project is een gezamenlijk initiatief van de stichting Veldzorg, die het Oosterdelgebied beheert, en de Raphaëlstichting. De Raphaëlstichting biedt ook dagbesteding aan mensen uit de omgeving.

Het project is in 2012 zelfs genomineerd voor de hedy d'Anconaprijs, een prijs voor excellente zorgarchitectuur. Van de 112 projecten waren zes projecten genomineerd, waaronder Oosterdel! Het plan heeft een eervolle vermelding gekregen.