Reine Claude - Winkel

19 EC Garantwoningen voor de sociale verhuur.

Reine Claude

Architect
Breddels Architecten, Heerhugowaard

Aannemer
VBK Noord-West, Schagen

Het project
Wooncompagnie en VBK Noord-West hebben in november 2013 negentien zogeheten EC Garantwoningen opgeleverd aan de Reine Claude in Winkel. De woningen zijn gebouwd volgens een speciaal door VBK Noord-West ontwikkeld bouwconcept. Er was veel belangstelling en alle woningen zijn verhuurd. Het project is in zeer korte tijd neergezet en is buitengewoon energiezuinig. Wooncompagnie gaf als eerste opdracht tot het realiseren van nieuwbouwwoningen volgens dit flexibele bouwconcept. Met een verrassend eindresultaat!

Door het gebruik van prefab onderdelen was de bouwtijd van een EC Garantwoningen aanzienlijk korter dan bij traditioneel bouwen. Zo kon een blok van vier woningen in nog geen twee maanden compleet worden neergezet. Verder was het proces zeer arbeidsvriendelijk, kostenbesparend en ontstond er minder bouwvocht omdat door prefabricage de woningen eerder ‘waterdicht’ zijn.

De badkamer kwam compleet afgewerkt aan. Het casco van de woningen bestaat uit een prefab betonnen fundering en prefab wanden en vloeren. De woningen hebben een geïsoleerde buitenschil met een optimale luchtdichtheid, om warmteverlies te beperken. De brede gevelsluitende elementen zijn aan de buitenzijde voorzien van elastische ‘steenstrips’, gemaakt van duurzaam kwartszand. De badkamer en toiletruimte zijn in de fabriek volledig afgewerkt, zodat deze op locatie alleen nog moesten worden gemonteerd.

Een unieke energieprestatie
De sociale huurwoningen zijn optimaal geïsoleerd en beschikken over vloerverwarming op de begane grond en HR++ beglazing. Alle woningen hebben een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,54, maar liefst tien procent lager dan de huidige norm. Kortom, de ruime woningen (gebruiksoppervlakte van 111 vierkante meter) zijn comfortabel én garanderen lagere energielasten.

Samen energieverbruik monitoren
Wooncompagnie vindt het belangrijk dat de energielasten en hiermee de totale woonlasten van bewoners zo laag mogelijk worden gehouden. Samen met bewoners zal de woningcorporatie het energieverbruik in de woningen aan de Reine Claude ook monitoren. Hiermee worden bewoners extra bewust van hun energieverbruik en meet de corporatie het effect van alle energetische maatregelen.