Veel mensen hebben hun huis achter zich moeten laten in Oekraïne op zoek naar een veilig heenkomen. Wij vinden het hartverwarmend als u iets wilt doen.
Wel vragen wij u het aan ons te melden als u vluchtelingen een veilig logeeradres wilt bieden. Vergeet u ook niet de gemeente op de hoogte te brengen.
Wooncompagnie staat achter u als u vluchtelingen uit de Oekraïne een logeeradres wilt bieden en helpt u daarom graag op weg met onderstaande informatie.

Wat kunt u doen?
Het kan zijn dat u extra ruimte heeft in uw huurwoning om vluchtelingen op te vangen. Zowel voor de vluchtelingen als uzelf is het fijn als u wat privacy heeft, daarom is een eigen kamer aan te raden. Heeft u die ruimte niet maar wilt u toch wat doen? U kunt ook als vrijwilliger de juiste combinaties maken tussen gastgezinnen en vluchtelingen. Hiervoor kunt u zich aanmelden bij https://takecarebnb.org/.
Wilt u zich op een andere manier inzetten? Kijk dan voor meer informatie op https://www.refugeehelp.com/offer-help.

Wat doet Wooncompagnie?
In de Edam ondersteunt Wooncompagnie de gemeente Edam-Volendam bij het in korte tijd gereed maken van leegstaande woningen voormalig verzorgingstehuis De Meermin zodat ze tijdelijk gebruikt kunnen worden voor de opvang van vluchtelingen. In heel ons werkgebied zoeken wij naar mogelijkheden voor opvang, daarom lopen er in andere gemeentes ook diverse initiatieven om te slopen woningen tijdelijk beschikbaar te maken voor vluchtelingen vanuit het oorlogsgebied.

Wat doet uw gemeente?
Het aanbieden van grootschalige locaties ligt bij uw veiligheidsregio of gemeente. Zij zijn momenteel verantwoordelijk voor de inrichting van de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Op de website van de gemeente waar u woont kunt u adviezen terugvinden die gelden voor kleinschalige opvang, zoals bijvoorbeeld in uw woning.   

Hollands Kroon

https://www.hollandskroon.nl/oekraine

Schagen

https://www.schagen.nl/vluchtelingenhulp-oekraine

Medemblik

https://www.medemblik.nl/over-medemblik/hulp-aan-oekrainers

Hoorn

https://www.hoorn.nl/Home/Verwijzingen/Producten/oekraine

Waterland

https://www.waterland.nl/help-oekraine

Edam/Volendam

https://www.edam-volendam.nl/oekraine

Alkmaar

https://www.alkmaar.nl/alkmaar-helpt-oekraine/

Purmerend

https://purmerend.nl/oekraine-initiatieven-ondersteuning-en-opvang


Vergeet u niet zich goed te laten informeren?
Als u mensen opvangt brengt dit mogelijk extra kosten met zich mee. U biedt onderdak, eten en drinken, zorgt voor kleding en nog veel meer. Voorlopig heeft de opvang nog geen gevolgen voor toeslagen die u ontvangt en/of uw uitkering. Houdt hiervoor de gemeentesite in uw gemeente in de gaten. Goed om te weten is dat er een landelijke regeling voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne komt. Vanuit die bijdrage kunnen ze eventueel voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. Deze regeling is er helaas nog niet.

Lees meer op: https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl/steun-oekraiense-vluchtelingen

Heeft u een vraag?