Binnen het project M’DAM in Monnickendam wordt gasloos, circulair, CO2-loos en zeer efficiënt gebouwd. Wooncompagnie neemt op de locatie Kohnstammlocatie twintig uiterst duurzame sociale huurappartementen af. De woningen worden gebouwd volgens het concept Finch Buildings: houten gebouwen van hoge kwaliteit en zeer duurzaam. Doordat wordt gebouwd met hout in plaats van staal en beton wordt enorm op CO2 bespaard. Daarnaast is de bouwtijd zeer kort. 

EPC van 0,0
De woningen hebben een EnergiePrestatieCoëfficient (EPC) van 0,0. Dat wordt bereikt door een combinatie van goede luchtdichtheid, hoge isolatiewaarden, een lucht-water-warmtepomp in elke appartement en een dak dat volledig is belegd met zonnepanelen.

In totaal 62 appartementen
Het plan omvat 62 appartementen. Naast de 20 sociale huurwoningen worden 21 sociale koopwoningen en 21 vrije sector koopwoningen gerealiseerd. De woningen zijn bestemd voor verschillende doelgroepen en zijn levensloopbestendig. Het project is een samenwerking tussen Wooncompagnie, Finch Buildings, De Groot Vroomshoop en BMB Ontwikkeling.

Betaalbare, duurzame woningen
‘Wij willen als corporatie voldoende betaalbare woningen realiseren en zorgen voor een duurzaam en divers woningaanbod,’ stelt directeur-bestuurder Stefan van Schaik van Wooncompagnie. ‘Binnen dit bijzondere project in Monnickendam smelten deze twee prestatievelden perfect samen. Dankzij het project, waarbij gasloos, circulair, CO2-loos en zeer efficiënt wordt gebouwd, kunnen we over afzienbare tijd twintig uiterst duurzame sociale huurwoningen aan onze voorraad toevoegen.

Filmpje: De Nederlandse duurzaam bouwen awards 2019