< Terug naar overzicht

Bewoners Banning Cocqgracht componeren buurtkunstwerk

Persbericht 9 april 2013 - Kunstzinnige aftrap tijdens buurtdag op zaterdag 13 april

Bewoners van de Banning Cocqgracht in Purmerend staan aan het begin van een kunstzinnig avontuur: samen maken zij een levensgroot kunstwerk dat hun wijk een bijzondere uitstraling moet geven. Tijdens een speciale Frans Banning Cocqdag op zaterdag 13 april 2013 wordt een begin gemaakt met deze gezamenlijke creatie. Onder begeleiding van beeldend kunstenaar Ingrid Pasmans én onder toeziend oog van niemand minder dan ‘Frans Banning Cocq’.

Het buurtkunstwerk is onderdeel van Parels in de Purmer; in verschillende wijken in Purmerend-Noord worden met bewoners bijzondere plekken gerealiseerd. Dit project is een samenwerkingsverband van onder meer Cultuurhuis Wherelant, wijkorganisaties, de gemeente Purmerend, Clup Welzijn, basisscholen De Dijk en De Akker en Wooncompagnie. Het initiatief wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Purmerend, VSB fonds Utrecht, Rabobank Purmerend en Wooncompagnie.

Ingrid Pasmans: ‘Wooncompagnie wilde graag dat bewoners zelf een kunstvoorwerp bedachten en máákten voor de kopgevel van de Banning Cocqgracht. Basisschool De Dijk wilde een project over Rembrandt én Frans Banning Cocq is de hoofdpersoon uit De Nachtwacht. Zo ontstond dit project.’

Sámen iets creëren om trots op te zijn
Het Banning Cocqproject startte vorige maand op basisschool De Dijk met workshops en lessen over de Gouden Eeuw, de tijd dat Frans Banning Cocq als burgemeester van Amsterdam leefde in slot Ilpenstein aan de rand van het huidige Ilpendam. Leerlingen maakten tekeningen die een eerste inspiratiebron vormen voor het buurtkunstwerk. Het kunstwerk krijgt een afmeting van ongeveer vier meter hoog en wordt gemaakt van duurzame materialen. ‘Het is met recht Community Art. Buurtbewoners creëren sámen een bijzondere plek in hun wijk, een plek om trots op te zijn.  Tegelijkertijd is het project een manier om elkaar beter te leren kennen,’ zegt Ingrid Pasmans.

Met ‘Frans Banning Cocq’ op de foto
Tijdens de Frans Banning Cocqdag op zaterdag 13 april wordt begonnen met de werkelijke creatie van het kunstwerk. Ingrid Pasmans: ‘De aanwezigen kunnen van klei een tulpvorm maken en die voorzien van een eigen signatuur. Dat kan een afdruk van een vinger of huissleutel zijn, maar ook een persoonlijke tekst. Deze creaties worden verwerkt in het uiteindelijke kunstwerk. Voor de rest staat de vormgeving nog open. Tijdens de buurtdag kunnen de aanwezigen al hun ideeën overleggen.’

De buurtdag (van 13.00 tot 16.30 uur, op de hoek Banning Cocqgracht/Overlandenderstraat) is bedoeld voor buurtbewoners en omwonenden, jong en oud. De aanwezigen kunnen op de foto met ‘Frans Banning Cocq’, er is een workshop Gevelkunstwerk én een binnentuinactie. De bijeenkomst wordt afgesloten met heerlijke Hippocraswijn (17e eeuwse kruidenwijn) en Gouden Eeuw-hapjes.