< Terug naar overzicht

Bewoners Broek in Waterland beginnen het nieuwe jaar extra comfortabel

PageRight_Werkzaamhedenspouwmuurisolatie_2 1 september 2014 - Het nieuwe jaar is voor bewoners van Broek in Waterland extra behaaglijk van start gegaan. Wooncompagnie heeft namelijk vijfendertig woningen voorzien van nieuwe spouwmuurisolatie. Er is gekozen voor uiterst duurzame HR++ glaswolvlokken, met een hoge isolatiewaarde. Dit isolatiemateriaal zorgt voor extra wooncomfort en een aanzienlijke energiebesparing. Het gaat om woningen aan de Buitenweeren, Wagengouw, Dokter C. Bakkerstraat en het Nieuwland.

Grondige inspectie
Op verzoek van Wooncompagnie zijn de betreffende woningen door isolatiedeskundigen eerst grondig geïnspecteerd. Geconstateerd werd dat de bestaande spouwmuurisolatie niet meer geheel voldeed. In deze woningen is hoog rendementglaswol bijgespoten, zodat de isolatie weer optimaal is. Woningen die nog geen spouwmuurisolatie hadden, zijn volledig voorzien van deze glaswolvlokken.

Specialistenwerk garandeert kwaliteit
Het aanbrengen van de spouwmuurisolatie was specialistenwerk. In de buitenmuren van de woningen zijn per vierkante meter, in de kruising van voegen, kleine gaten geboord. Dit komt neer op in totaal zo´n zestig gaten per woning. Samengeperste glaswolvlokken werden door een speciale machine losgeblazen en vervolgens via slangen in de spouwruimte aangebracht. Mogelijke gaten en kieren rondom kozijnen kregen speciale aandacht. Op deze plekken is extra isolatiemateriaal bijgeblazen, voor een optimaal resultaat. Na de werkzaamheden zijn de voegen, op de juiste kleur, gedicht.

Vaarwel koudeval!
Gemiddeld drie á vier woningen per dag werden van spouwmuurisolatie voorzien. De voordelen van goede spouwmuurisolatie zijn legio, stelt vestigingsmanager Sieuwert Kramer van Feenstra in Zaandam, het bedrijf dat de werkzaamheden in opdracht van de woningcorporatie uitvoerde. ‘Om te beginnen zijn de woningen nu extra comfortabel,’ aldus Kramer. ‘Zo is er dankzij de isolatie vrijwel geen sprake meer van zogeheten koudeval. Koudeval ontstaat als warme lucht bij grote gevelvlakken afkoelt. Hierdoor lijkt het of er een tochtstroom over de vloer loopt. De woningen zijn nu dus veel behaaglijker, naar volle tevredenheid van de bewoners.’

Woonlasten onder controle houden
Groot voordeel is uiteraard de energiebesparing. Afhankelijk van de stookkosten kan goede spouwmuurisolatie bij een tussenwoning, volgens Kramer, een energiebesparing van gemiddeld veertien procent opleveren. Voor een hoekwoning kan die besparing oplopen tot gemiddeld twintig á vijfentwintig procent. ‘Naast het wooncomfort speelt energiebesparing een steeds grotere rol,’ aldus opzichter Johan van Velzen van Wooncompagnie. ‘Het is belangrijk dat mensen prettig wonen en tegelijkertijd de totale woonlasten onder controle worden gehouden.’