< Terug naar overzicht

Bewoners Kogerlaan in Schagen zien het (energiezuinige) licht

Verlichting Kogerlaan 15 juli 2014 - ‘Ons gebouw is weer goed verlicht en minstens even belangrijk: er wordt geen energie verspild.’ Dat stelt één van de bewoners van de vier woongebouwen aan de Kogerlaan in Schagen. Wooncompagnie heeft in de algemene ruimten van de woongebouwen de traditionele verlichtingsarmaturen vervangen door zeer energiezuinige LED-verlichting. Daarnaast is het lichtplan aangepast. Na een succesvolle pilot van vorig jaar in woongebouw 69, waren de afgelopen weken de drie andere gebouwen (63, 65 en 67) aan de beurt. Per woongebouw zijn ongeveer zeventig armaturen vernieuwd.

Gemiddeld 50.000 effectieve branduren
De toegepaste LED-verlichting heeft naar verwachting gemiddeld 50.000 effectieve branduren. ‘LED-verlichting is op dit moment de meeste energiezuinige verlichting,’ vertelt installateur Ad Boekhout. ‘In vergelijking met de gloeilamp, is LED bijvoorbeeld maar liefst tachtig procent zuiniger. Daarnaast garandeert deze vorm van verlichting beduidend minder onderhoud en meer bedrijfszekerheid.’

LED-verlichting met aanwezigheidsmelder
Alle lichtarmaturen in de bergingsgangen van de woongebouwen zijn vervangen door LED-verlichting. De verlichting in de gangen brandde voorheen de gehele dag, maar werkt nu met een ingebouwde aanwezigheidsmelder. De bergingsgangen worden dus alleen verlicht als zich daadwerkelijk iemand in de ruimten bevindt.

Trappenhuizen en galerijen optimaal verlicht
Ook de verlichting in de trappenhuizen en op de galerijen is vervangen door LED-armaturen. Deze verlichting werkt via bestaande schemerschakelingen. Daarnaast is de indeling van de verlichting aangepast: alleen de plaatsen waar weinig daglicht binnenkomt, worden continu verlicht.

Veel aandacht voor energiezuinigheid
Energiezuinigheid heeft binnen het beleid van Wooncompagnie veel aandacht. ‘Het project in Schagen vraagt een relatief hoge investering,’ aldus opzichter Peter Tuin van Wooncompagnie. ‘Uiteindelijk heeft de verlichting echter een behoorlijk hoog rendement. LED-verlichting bespaart energie- en onderhoudskosten én is dus zeer milieuvriendelijk.’