< Terug naar overzicht

Bewoonster Alie Feikes-Lont blij met onderhoudsproject

Mevrouw Alie Feikes 1_1 (1) 29 december 2016 - Mevrouw Alie Feikes-Lont (89) uit Wieringerwerf zit er komende wintermaanden extra warmpjes bij. Wooncompagnie voorzag haar hoekwoning onlangs namelijk van bodemisolatie. De werkzaamheden maken deel uit van een omvangrijk verduurzamingsproject, waarbij de woningcorporatie in de kruipruimte van zo’n zesduizend woningen isolerend materiaal aanbrengt. Met dit project wil Wooncompagnie de kwaliteit van de woning verbeteren, de stookkosten voor bewoners verlagen en meer wooncomfort creëren.

Een heerlijk vooruitzicht
‘Bijna drieënzestig jaar woon ik met veel plezier in deze hoekwoning,’ vertelt Alie Feikes-Lont uit Wieringerwerf. ‘Ik heb het vrij snel koud, maar dankzij de aangebrachte bodemisolatie verwacht ik nooit meer last te hebben van koude voeten. Dat vind ik heerlijk. Niets is lekkerder dan een behaaglijk huis. Daarnaast zullen de stookkosten omlaag worden gebracht. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.’

Werkzaamheden verliepen gladjes
Bij bodemisolatie wordt een 35 centimeter dikke laag ‘isolatiechips’ onder de vloer aangebracht. ’Ik heb totaal geen overlast van de werkzaamheden gehad,’ vervolgt Alie Feikes-Lont. ‘Voordat ik het wist was het klusje geklaard en zaten we gezellig aan de koffie.’ De werkzaamheden, die per woning gemiddeld twee uur in beslag nemen, worden uitgevoerd door Bouwbedrijf Tuin Zijpe en DroCom (noordelijk deel van het werkgebied) en Fihuma Bodem- en Spouwmuurisolatie BV uit Rotterdam (zuidelijk deel van het werkgebied).


Minder stookkosten, meer comfort
Bodemisolatie gaat warmteverlies via de vloer op de begane grond tegen. Dat scheelt de nodige stookkosten. Ook komt er minder vocht vanuit de kruipruimte in de woning. De lucht wordt droger, waardoor de woning sneller te verwarmen is en beduidend comfortabeler wordt.

In beweging blijven
Alie Feikes-Lont is blij met haar comfortabele huis, maar benadrukt dat ze er ook graag op uit gaat. ‘Ik zit al vanaf mijn achtste op gym, zwem tweemaal per week en doe aan linedansen,’ zegt ze. ‘Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en in beweging te blijven.’ Is dat de reden van haar vitaliteit? ‘Geen idee,’ reageert ze laconiek. ‘Ik zorg goed voor mezelf en kook elke dag, maar dat vind ik heel gewoon.’

‘Ik geniet van mijn leven’
Ondanks haar respectabele leeftijd woont mevrouw Feikes-Lont nog steeds zelfstandig: ‘Ik red mezelf prima, alleen voor de tuin krijg ik hulp van een vrijwilliger van WonenPlus. Daar ben ik dankbaar voor. Ik geniet gewoon van mijn leven en natuurlijk van mijn warme huis.’ Het onderhoudsproject van Wooncompagnie, bedoeld voor huizen die niet zijn voorzien van bodem- of vloerisolatie, loopt door tot in 2018. Wekelijks worden ongeveer tachtig woningen onder handen genomen, verspreid over het gehele werkgebied. De corporatie slaat hiermee een behoorlijke slag op het gebied van het verduurzamen van de woningvoorraad.