< Terug naar overzicht

Bewoonster Kimberley kan haar geluk niet op: 'Ik woon op mijn oude stek, in een gloednieuwe woning'

Sleuteloverdracht Edam 16 mei 2017 - ‘Het is heel bijzonder om op mijn oude stek te wonen, in een gloednieuwe woning. Ik kan hier echt een frisse start maken.’ Aan het woord is Kimberley Koek (32) uit Edam. Kimberley is één van de bewoners van de acht eengezinswoningen aan het Jonkerlaantje, die Wooncompagnie opleverde. Uit handen van Technisch Adviseur Bewoners René Kool van de woningcorporatie kreeg Kimberley, als eerste bewoner binnen het project, de sleutel van haar nieuwe optrekje overhandigd. De woningen staan op de plek waar vroeger tien verouderde huizen stonden.

‘Ik wilde graag terug’
De nieuwe woningen aan het Jonkerlaantje in Edam worden vooral bewoond door jonge gezinnen. Twee huurders keerden terug naar de oude stek, onder wie dus Kimberley. ‘Tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden woonde ik in een andere huurwoning,’ zegt Kimberley. ‘Ik mocht daar blijven, maar wilde graag terug naar mijn oude plekkie. Je woont hier rustig en toch vlakbij alle voorzieningen’.

Ruim, veel licht en vloerverwarming
De Edamse kan niet wachten totdat ze de verhuisdozen kan uitpakken. ‘Ik ben vooral blij met de ruime huiskamer, die dankzij grote ramen ook nog eens heel licht is,’ zegt Kimberley, die de woning betrekt met zoon Rowin (12) en dochter Kyana (9). ‘Ook vind ik het luxe dat we beneden vloerverwarming hebben. Verder hebben we een lekkere tuin een eigen berging. Deze woning heeft gewoon alles wat we ons maar kunnen wensen.’

Een duurzame bouwmethode
Bij de realisatie van de woningen is er alles aan gedaan om mogelijke overlast voor omwonenden te beperken. Zo is er, op verzoek van omwonenden, besloten de palen niet te slaan maar te boren. Daarnaast koos Wooncompagnie bewust voor houtskeletbouw. Hierbij worden de verschillende componenten in de fabriek samengesteld en in één keer naar de bouwplaats vervoerd, met alle logistieke en duurzame voordelen van dien.

Een laag energieverbruik
Ook hebben woningen die volgens deze methode worden gebouwd, veelal goede geluids- en brandwerende eigenschappen én een laag energieverbruik. ‘Dat vind ik fijn, want ik houd mijn stookkosten graag zo laag mogelijk,’ aldus Kimberley.

Historisch karakter
Freco Huis uit Schagen realiseerde de bouw van de woningen. Het ontwerp kwam mede tot stand in samenwerking met de gemeente Edam-Volendam en de gemeentelijke Welstands- en Monumentencommissie en sluit aan bij het historische karakter van het Jonkerlaantje.