< Terug naar overzicht

Bouwen van 't Waver Grootschermer gaat van start

PageRight_Afbeelding3_1 (1) 20 maart 2014 - Wooncompagnie start deze week met de realisatie van ’t Waver in Grootschermer. Het project omvat veertien sociale huurwoningen in drie markante gebouwen. De woningen liggen aan de rand van het dorp (in de vorm van een authentiek verzamelerf) en zijn bedoeld voor starters en senioren. De start van de bouw kan ditmaal echter niet worden gevierd met het feestelijk slaan van een eerste paal. Dit heeft een zuiver praktische reden: de palen worden namelijk gebóórd. Een minder spectaculaire, maar wel zeer doeltreffend methode. Het boren van de palen voorkomt namelijk mogelijke schade aan nabijgelegen panden. Dit neemt niet weg dat de realisatie van het fraai vormgeven project een feestje is voor Grootschermer en omgeving.

Op de plek waar de woningen verrijzen, stonden sinds begin jaren zestig veertien seniorenwoningen. Deze kleine woningen (met een afmeting van circa 45 m2) waren woontechnisch, energetisch en bouwkundig aan vervanging toe. De woningen zijn inmiddels gesloopt. Het ontwerpproces voor ’t Waver was vrij ingewikkeld en langdurig. Volgens het beeldkwaliteitsplan van de gemeente Schermer moesten de bestaande rijwoningen namelijk plaatsmaken voor nieuwbouw in geconcentreerde volumes, met veel doorzicht naar het landschap. Uiteindelijk werd gekozen voor geschakelde woningen en een klein aantal appartementen, gebouwd in drie markante bouwvolumes.

Bijdrage aan een stukje dorpse vernieuwing’
Van den Brink en Tupker architecten uit Amsterdam tekent voor het ontwerp. ‘We hebben gekozen voor drie gebouwen met een zuiver landelijke uitstraling,’ vertelt Frits Tupker. ‘De gebouwen doen denken aan de authentieke stolpboerderij. ‘t Waver draagt dus bewust bij aan een stukje dorpse vernieuwing van het prachtige Grootschermer. Tegelijkertijd hebben de gebouwen, dankzij het ontwerp en materiaalgebruik, een heel eigen en eigentijds aanzien.’

Een weids doorzicht naar de polder
Zo hebben twee gebouwen oversized dakramen. Tupker: ‘Deze panden hebben veel gemeen, maar zijn dankzij de kleur van de dakpannen en bakstenen plinten toch ánders. Het derde gebouw beschikt over inpandige buitenruimtes en heeft donkergroene houten verticale delen en een zinken dak.’ Bij het project wordt een weids doorzicht gecreëerd. ‘Vanaf het Zuideinde kijk je zó de polder in,’ aldus Tupker. Rond de kavel is er volop parkeergelegenheid. Tijdens de bouwwerkzaamheden worden ook de bestrating en riolering in het dorp geheel vernieuwd. ’t Waver wordt in dat geheel ingepast.

De toewijzing van de woningen
Project ’t Waver, inclusief de erfinrichting en het opknappen van de omliggende bestrating, is naar verwachting  eind dit jaar gereed. De toewijzing van de huurwoningen wordt verzorgd door Wooncompagnie, vestiging Purmerend. Om in aanmerking te komen, dienen woningzoekenden ingeschreven te staan bij SVNK. Het selecteren van woningzoekenden vindt rond de zomer van 2014 plaats.