< Terug naar overzicht

Burgemeester Mohlmann slaat eerste paal voor 28 sociale huurwoningen in Oostzaan

Kerkstraat Oostzaan 9 september 2013 - Wooncompagnie start tweede fase Schat van Compaen

De plannen voor de herstructurering van het centrum van Oostzaan naderen gestaag hun voltooiing. Op maandag 16 september 2013 slaat burgemeester Paul Möhlmann van de gemeente Oostzaan namelijk de eerste paal voor de tweede fase van het complex Schat van Compaen. Na de realisatie van de eerste fase, waarbij 16 appartementen zijn opgeleverd, worden nu 28 sociale huurwoningen gerealiseerd. Het project is ontwikkeld door Wooncompagnie, Koning Bouw Volendam en de gemeente Oostzaan.

Schat van Compaen ligt op een kenmerkende plaats in hartje Oostzaan: op de hoek van de Kerkbuurt en Kerkstraat. De naam van het complex is al even historisch. Volgens oude verhalen verborg Claes Compaen, befaamd piraat uit de 17e eeuw, zijn schat ergens in de Zaanstreek. Met de realisatie van Schat van Compaen, met zijn eigentijdse ontwerp, wordt opnieuw geschiedenis geschreven.

Een groot woondek met bomen
De tweede fase wordt tegen het eerder opgeleverde complex aangebouwd. Dankzij het ontwerp van MB Architecten uit Bloemendaal sluiten beide fases naadloos op elkaar aan. Tussen de complexen wordt een grotendeels overdekte stallingsruimte gecreëerd, met 44 auto-parkeerplaatsen voor de bewoners. Daarbóven wordt een groot woondek van gedecoreerd beton gecreëerd, met bankjes en bomen. De bomen staan met de ‘voeten’ in de aarde en torenen, via speciale gaten, statig boven het woondek uit. De gaten zorgen meteen voor de nodige ventilatie en daglicht in de stallingsruimte.

Ruime woningen met royale buitenruimte
De 28 driekamerwoningen krijgen een gebruiksoppervlakte van ongeveer 85 vierkante meter. Ze beschikken over een open keuken, riante huiskamer, toiletruimte, ruime badkamer en bergruimte. Verder heeft elke woning een royale buitenruimte. Op de begane grond is er een eigen berging voor het stallen van onder meer de (elektrische) fiets of scootmobiel. Naast de ingang aan het dorpsplein krijgt het complex een entree aan de Kerkstraat en Burgemeester Swartstraat. Alle verdiepingen zijn bereikbaar via een lift. Rondom het complex komen voldoende openbare parkeerplaatsen.

Wooncompagnie en Koning Bouw Volendam zijn er trots op dat zij samen mogen bouwen aan de realisatie van goede, betaalbare huurwoningen en hiermee het centrum van Oostzaan een nieuwe uitstraling kunnen geven. De bouwwerkzaamheden worden naar verwachting in het najaar van 2014 afgerond. De toewijzing van de huurwoningen wordt verzorgd door Wooncompagnie, vestiging Purmerend (via Woningnet) en start waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2014.