< Terug naar overzicht

De Bemiddelingskamer vergroot wooncomfort in de regio

P1011169 15 april 2015 - Terwijl buiten een flinke storm over Nederland raast, loopt het in de inspirerende werkplaats De Slinger snel vol. Zo vol, dat zelfs de gangen en de aangrenzende keuken in gebruik worden genomen door de vele vrijwilligers en relaties van Stichting De Bemiddelingskamer. Het is tekenend voor het succes van de stichting, welke afgelopen woensdag haar nieuwe kantoor officieel opende en het eerste lustrum van buurtbemiddelingswerk in de regio vierde.

Bestuursvoorzitter Harry van de Kuijt is in zijn openingsspeech duidelijk trots op het team van projectleiders en vrijwilligers van de stichting. En terecht, want zo’n 70% van alle conflicten die aangemeld worden, is succesvol opgelost. De goed opgeleide vrijwilligers spelen hierin een belangrijke rol: zij luisteren naar beide kanten van het verhaal, zijn neutraal, geven geen oordeel en behandelen alle informatie strikt vertrouwelijk. Samen met de PLUS-gecertificeerde projectleiders, welk certificaat de hoogst mogelijke landelijke kwaliteitswaardering vertegenwoordigd, wordt de geleverde begeleiding op hoog niveau gehouden en continu geëvalueerd. De aanwezige opdrachtgevers en partners knikken instemmend, de aanpak van De Bemiddelingskamer scoort duidelijk hoog en heeft het wooncomfort voor velen in de gemeenten Bergen, Heerhugowaard (i.s.w MET Welzijn Heerhugowaard) en Alkmaar bewezen verbeterd.

Cornel de Koster wijst namens woningcorporatie Woonwaard op het feit dat de kracht van buurtbemiddeling ook voortkomt uit het principe dat de buurtbewoner zelf medeverantwoordelijk is voor zijn of haar woongenot. Met behulp van de vrijwilligers gaan bewoners zelfstandig op zoek naar de best mogelijk oplossing. Dit heeft tot gevolg dat de partijen zich zelf ook verantwoordelijk voelen voor het resultaat, hetgeen de kwaliteit van de oplossing ten goede komt.

Wethouder Victor Kloos besluit namens de gemeente Alkmaar het officiële gedeelte met de krachtige uitspraak dat de gemeenten De Bemiddelingskamer moeten en zullen blijven steunen. Hij spreekt ook namens gemeente Bergen en Heerhugowaard als hij zegt dat de gemeenten uitermate tevreden zijn met de geboekte resultaten, en hij kijkt vol vertrouwen uit naar de voortzetting van deze succesvolle samenwerking in het nieuwe pand van de stichting aan de Strooijonkerstraat 7 te Alkmaar. Nadat de vrijwilligers in het zonnetje zijn gezet, wordt nog lang genoten van een feestelijke borrel inclusief muzikaal intermezzo van het gezellige Alkmaars Straat Orkest.

Stichting De Bemiddelingskamer is gespecialiseerd in buurtbemiddeling. Door buren met elkaar in gesprek te brengen en begrip te creëren voor elkaars standpunt, ontstaat er ruimte om samen op zoek te gaan naar duurzame oplossingen. Niemand zit immers op ruzie te wachten, al helemaal niet met je buren. De stichting werkt zonder winstoogmerk; buurtbemiddeling is voor u dan ook geheel gratis. Kijk voor meer informatie gerust op hun website www.debemiddelingskamer.nl. U kunt De Bemiddelingskamer bereiken via het e-mailadres: info@debemiddelingskamer.nl of telefoonnummers: Gemeente Bergen: 06-39 83 95 15, Gemeente Heerhugowaard: 06-41 46 64 50 of Gemeente Alkmaar: 06-24 36 81 53.