< Terug naar overzicht

Dertig woningen in Wieringerwerf gaan duurzaam ‘uit hun dak’

Nieuwe dakbedekking W werf-51 3 mei 2017 - Wooncompagnie vervangt bij dertig woningen aan de Doctor Sicco Mansholtstraat in Wieringerwerf de daken. Daarnaast worden de hemelwaterafvoeren en dakgoten vernieuwd en wordt de kunststof omtimmering van de goten gereinigd. ‘De woningen krijgen duurzame daken én een extra frisse uitstraling,’ aldus Jos Koks van Installatiebedrijf KTI Schagen BV. Het onderhoudsproject neemt naar verwachting ongeveer acht weken in beslag.

Slechts achttien jaar oud De drie woonblokken, met elk vier beneden- en zes bovenwoningen, hebben een gebogen dak aan de voorzijde en een kort, hellend dak aan de achterzijde. Hoewel de woningen slechts achttien jaar oud zijn, veroorzaken de daken lekkageproblemen.

‘Schroefgaten zijn gaan werken’
‘Bij de bouw zijn destijds kunststof profielen, zogeheten roeven, toegepast,’ legt Jos Koks uit. ‘Hiermee is de kunststof dakbedekking om de meter, van buitenaf, aan de ondergrond vastgeschroefd. Achteraf blijkt dat er rond de schroefgaten scheurvorming is ontstaan, wat gaandeweg voor lekkage zorgde. Wij handhaven de roeven, maar verlijmen de nieuwe kunststof dakbanen en roeven nu met een föhn. Zo worden lekkageproblemen voorkomen.’

Duurzaam en ecologisch
De nieuwe kunststof dakbedekking, geleverd en gemonteerd door dakdekkersbedrijf Rommers uit Schagen, zijn gemaakt van duurzaam en ecologisch verantwoord kunststof. Ze hebben een lange levensduur en zijn blijvend elastisch. De dakbedekking wordt schoon en efficiënt verwerkt, door middel van een hete lucht-lasmethode. Dit levert dus geen brandgevaar op.

Meer wooncomfort, een strak resultaat
‘Een goed dak bespaart energie en zorgt voor meer wooncomfort,’ stelt Jos Koks. ‘Door de lichte kleurstelling weerkaatst het zonlicht en blijft het in de zomermaanden koeler in de woning’. Er is gekozen voor een uiterst glad materiaal, waardoor de daken schoner blijven. ‘Samen met de nieuwe zinken goten, nieuwe witte hemelafvoeren en gereinigde omtimmering, zorgt dit voor een strak resultaat,’ aldus Jos Koks.

Relatief weinig overlast
Huurders zullen relatief weinig overlast van de onderhoudswerkzaamheden ondervinden. Zo wordt ervoor gezorgd dat de woningen tijdens de werkzaamheden goed toegankelijk blijven. ‘We bouwen de steigers om de deuren heen, zodat huurders te allen tijde hun woning in kunnen,’ zegt Jos Koks.