< Terug naar overzicht

Energieconsulent begeleidt bewoners bij bodemisolatie

16 april 2015 - Huurders van Wooncompagnie worden bij de toepassing van bodemisolatie in hun woning persoonlijk begeleid door een externe energieconsulent. Deze consulent bespreekt de geplande werkzaamheden en voorziet huurders meteen van slimme energietips. Op deze manier wil de woningcorporatie, in samenwerking met het uitvoerende bouwbedrijf, huurders extra betrekken bij duurzaam onderhoud. ‘Bewoners vinden het prettig om te ontdekken wat het nut van bodemisolatie is en hoe het werkt,’ ervaart energieconsulent Johan van Diessen.

Een aantal woningen van Wooncompagnie in Schagen, Winkel, Slootdorp, Wieringerwaard en Tuitjenhorn is de afgelopen weken voorzien van bodemisolatie. Binnenkort zijn verschillende woningen in Schagen, Schagerbrug en Nibbixwoud aan de beurt.

Een persoonlijk en informatief bezoek
Alle bewoners van woningen die in aanmerking komen voor bodemisolatie krijgen hierover schriftelijk bericht. Vervolgens worden ze bezocht door een energieconsulent. ‘Om te beginnen bespreken wij met huurders wat de geplande onderhoudswerkzaamheden precies inhouden,’ vertelt Johan van Diessen van Haneco Services. ‘Verder geven wij de nodige uitleg over de werking en voordelen van isolerende maatregelen en voorzien wij bewoners van handige energiebesparende tips.‘

Het team energieconsulenten, dat wordt ingeschakeld door Wooncompagnie en het uitvoerende Bouwbedrijf Tuin/Zijpe uit ’t Zand, inspecteert meteen de kruipruimte: ‘We bekijken de situatie en signaleren mogelijke bijzonderheden. Zo kunnen de werkzaamheden efficiënt worden uitgevoerd.’ 

Hoe werkt bodemisolatie?
Kort gezegd wordt de bodem onder de woning, in zo’n uur tijd, bedekt met vijfendertig centimeter kunststof ‘isolatieschelpen’. ‘In de kruipruimte van de meeste woningen bevindt zich onvermijdelijk grondwater,’ legt Van Diessen uit. ‘Doordat woningen worden verwarmd, verdampt dat grondwater.
Dit vocht komt in de woning terecht. Dankzij de bodemisolatie condenseert het vocht vroegtijdig en bereikt het de woning niet. Hierdoor verdwijnen vochtproblemen, wordt de lucht in de woning droger en is deze sneller op te warmen. Dit kan een besparing van vijfentwintig tot dertig procent op het energieverbruik opleveren.’

Bewoners genieten van extra comfort
Bewoners die kiezen voor bodemisolatie, een optie die gepaard gaat met een geringe huurverhoging, zijn zeer te spreken over het resultaat. ‘Ze besparen stookkosten, ontzien het milieu en genieten van beduidend meer wooncomfort. Dat wordt erg gewaardeerd,’ aldus Van Diessen.

Energiezuinigheid is een speerpunt binnen het beleid van Wooncompagnie. Dit jaar brengt de corporatie in kaart wanneer (en welke) energetische maatregelen bij woningen mogelijk worden aangeboden. Niet alle woningen kunnen echter in één jaar worden aangepakt. Om die reden past de woningcorporatie op dit moment nog beperkt isolerende maatregelen toe.