< Terug naar overzicht

Gastcolleges Wooncompagnie op scholengemeenschap W.J. Bladergroen

PageRight_IMG_0598_LR 21 oktober 2013 - ‘Cool, kan ik al op mezelf wonen nu?’

Elf leerlingen van Scholengemeenschap W.J. Bladergroen kregen deze maand speciale gastcolleges ‘wonen’ van Wooncompagnie. Eerst theorie op school, twee weken later praktijkles in een leegstaande huurwoning. Zowel de school als woningcorporatie én de leerlingen zelf spreken van een geslaagde samenwerking.

Hoe kom ik in aanmerking voor een huurwoning? Wat kost het allemaal? Hoe gaan we om met buren? Wat is een meterkast en waarom is het handig om de vloeroppervlakte te weten? Op deze en nog veel meer vragen zochten de leerlingen het antwoord. Niet op internet, maar in de klas en in een leegstaande huurwoning van Wooncompagnie.

Zelfredzaamheid
Iris Bouma, docent Zorg & Welzijn van SG W.J. Bladergroen: ‘Een heel prominent leerdoel op onze praktijkschool is zelfredzaamheid in de maatschappij. Daarin speelt wonen uiteraard ook een belangrijke rol. Maar hoe werkt alles eigenlijk? En wat heb je nodig als je op jezelf gaat wonen? Rondsnuffelen in een echt huis is daarom leerzaam en leuk.’

Prettig wonen
Voorafgaand aan deze praktijkles kregen de leerlingen een theoretisch gastcollege van Wooncompagnie op school. Hierin werd onder meer ingegaan op financiële zaken, de verschillen tussen huren en kopen, de inrichting, het onderhoud en op de vraag wat een wijk prettig maakt.

Enthousiast
Opzichter René Kool van Wooncompagnie: ‘Voor ons snijdt het mes aan twee kanten. We geven extra invulling aan onze maatschappelijke functie én we laten onze toekomstige huurders alvast kennismaken met wonen en leefbaarheid.’ De leerlingen reageerden ook enthousiast: ‘Cool! Kan ik nu op mezelf gaan wonen? Ik wil wel hoor!’